Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Да се разделим с илюзиите си, че нещо зависи от другите, а не от нас

Антонина Кардашева, психолог, Клуб Investor, 06.02.2021

21:05 | 6 февруари 2021
Автор: Радостина Ивчева

До преди пандемията в организационната култура не бе отделено място за емоционалното здраве. Хората се възприемаха като единици без да се обърне внимание на дълбочината на техните емоционални процеси. В България повечето организации казват, че имат процедури за управление на кризи, но социални или материални, а не психологически. Само две само компании във Великобритания имат подготвени процедури за поодобна стресова сигуация като пандемията. Това заяви психологът Антонина Кардашева в предаването “Клуб Investor” с водещ Ивайло Лаков

„Трябва да опознаем емоциите си и да ги организираме по адаптивен начин, защото много хора на фона на пандемията се тревожеха за незначителни неща…и не случайно в този период се отключиха паническите разстройства и страхови неврози“.

„След като работата ни е влязла в дома ни и след като моделите на поведение в организацията са модели на поведение в семейната среда е добра да си зададем въпроса доколко те ще се разпространят върху децата и този период се оказа много важен, за да предефинираме ролите – кой къде работи, до кога работи, къде е учебното място на детето му“, заяви Кардашева.

„Оставането вкъщи капсолова отношенията и проблемите се появяват, когато не можем да разграничим личния от професионалния си живот…и това са тези малки подводни камъни, които разбутаха семейната система“. 

По думите на Кардашева трябва да поставим фокуса си върху това, което е актуално за момента за нас и за семейството ни, като намерим своите смисъл и цел. Да ползваме чувството си за хумор и да използваме личностните и емоционални си ресурсите, които могат да ни извадят от психичната криза.

„Именно тревожността, която се появи на повърхностно ниво е скритата потребност, че трябва да намерим смисъла и целта си. Страхът също е потребността да сме активни и да се разделим с илюзиите, че нищо не зависи от нас“.

„Около 70-75% от хората пострадаха от първоначалния шок и кризата на неизвестността, но след като хората получиха информацията от емоциите си и я насочиха към рационално мислене този процент спадна до около 40%“, заяви Кардашева.

Целия разговор вижте във видеото.

Видеа с всички гости на предаването “Клуб Investor” гледайте тук.