Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

На Wall Street ще има голяма корекция до 6 месеца

Преслав Райков, финансов анализатор, Клуб Investor, 23.01.2021

21:31 | 23 януари 2021
Автор: Николета Рилска

Не се очаква повишаване на лихвените проценти в световен мащаб в следващите поне три години. Това е абсолютно сигурно на фона на дефицитите, които се планират. Големият риск е, ако се появи инфлация. Това заяви финансовият анализатор Преслав Райков в предаването “Клуб Investor” с водещ Ивайло Лаков.

Райков коментира ситуацията на пазара в САЩ, където индексите достигнаха рекордни нива, насърчени от встъпването в длъжност на президента Джо Байдън и очакванията за допълнителни стимули.

Според анализатора Wall Street ще се успокои в следващите шест месеца, като предстои и доста голяма корекция.

“Инвеститорите ще започнат да се фокусират върху икономическия фундамент, върху данните, които излизат от компаниите... Здравната криза може би е преодоляна донякъде, но финансовият дисбаланс тепърва предстои”.

По отношение на технологичните гиганти Райков отбеляза, че през последните месеци основната им функция е променена и тя е на активи убежища.

“Големите технологични компании издърпаха капитала от активи убежища и като валути, и като суровини”.

Сред акциите и секторите с най-голям потенциал за растеж анализаторът посочи компаниите от сектора на ESG - екологично, социално и корпоративно управление. 

“Този тренд ще се “изстреля” много през следващите 10 години, имайки се предвид кой го подкрепя, включително правителства и централни банкери”, отбеляза Райков.

Според него много дружества от най-тежко ударените от пандемията сектори - авиационния, ресторантьорския, развлекателния, хотелиерския и туристическия ще се завърнат на пазара, след като мерките бъдат отменени, защото имат финансовия буфер.

По отношение на биткойн Райков прогнозира дългосрочен ръст на цените, но отбеляза, че краткосрочните пикове са “изключително спекулативни”, породени от навлизането на големи играчи на пазара.

Целия разговор вижте във видео материала.

Видеа с всички гости на предаването “Клуб Investor” гледайте тук.