Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Икономист: Неправилно въвеждане на електронната рецепта може да е ябълка на раздора

Аркади Шарков, икономист, Клуб Investor, 29.08.2020

21:30 | 29 август 2020
Автор: Стефимир Гроздев

В рамките на национална здравна информационна система трябва да има електронна рецепта. По отношение на нея има дискусии относно начина на предписване на медикаменти. Това е сфера на конфликт и ще бъде ябълката на раздора в бранша, ако рецептата не се въведе както трябва, заяви икономистът Аркади Шарков в предаването "Клуб Investor" с водещ Ивайло Лаков.

"Когато медикаментите се плащат от публичиня бюджет, се предписват най-разходоефективните. Или се прави генерична, или биоподобна прескрипция – въпросът е дали пазарът е готов за тях".

Икономистът твърди, че има търговски и национален интерес как ще бъде преразпределен пазарът.

"Проектът за национална здравна информационна система е стартиран през март 2017 г. Тази система е гръбнакът на всяка добре развита държава. Нуждата от нея е голяма във връзка с инфраструктурния и човешкия ресурс, както и с качеството на лечение. Но дигитализацията в сектор здравеопазването куца".

Гостът смята, че комуникацията между частния сектор и Министерството на здравеопазването не е достатъчно добра.

Шарков обяви, че се очаква въвеждането на националната здравна информационна система да започне от януари 2021 г., а декември да се въведе електронната рецепта.

"Има опасност да изчезнат още медикаменти от нашия пазар, ако правителството не предприме политика по олекотяване на регулации спрямо това, че компаниите трябва връщат пари към бюджета".

Шарков обясни, че относителната нежест при финансиране на медицинските услуги означава може би средна стойност, референтни граници на финансиране. Създаването на такива според него е забикаляне на минимални стойности на дейностите, с което се цели да се даде по-обективно представяне на стойностите на лечение.

Гостът е на мнение, че здравната система към момента се справя с кризата, като въпросът е да няма обратен ефект впоследствие. Отделно от това той наблюдава скрито държавно финансиране на "закъсали лечебни заведения". Шарков поясни, че немалко болници трябва да бъдат закрити, консолидирани или приватизирани.

Целия разговор вижте във видеото.

Всички гости на предаването "Клуб Investor" вижте тук.