Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Керемедчиев: Победа на Тръмп на президентските избори ще е в интерес на България

Милен Керемедчиев, бивш заместник-външен министър, Клуб Investor, 11.06.2020

20:32 | 13 юни 2020
Обновен: 22:05 | 14 юни 2020
Автор: Николета Рилска

В интерес на България ще е, ако американският президент Доналд Тръмп спечели следващите президентски избори. Източноевропейските държави се радват на много сериозен прием в САЩ. Това каза Милен Керемедчиев, бивш заместник-външен министър, в предаването “Клуб Investor” с водещ Ивайло Лаков

“Тръмп не само се опитва да наложи политическо влияние, той се опитва да наложи и военно сътрудничество в страните от Източна Европа”, отбеляза Керемедчиев.

“Визията на САЩ за Балканите е за пълна конфронтация с Русия и откъсване на влиянието ѝ”.

По думите на Керемедчиев, ако Северна Македония успее да се измъкне от руското влияние, то ще остане само в Сърбия сред балканските страни. 

Гостът коментира и напрежението в САЩ, като посочи, че пандемията има водеща роля за него, тъй като тя доведе до рязкото обедняване на населението. 

“Ако преди няколко месеца Тръмп се хвалеше с безработица от около 3%, то в момента тя е около 8 пъти по-висока”.

“В момента по-младата част от населението, което най-вече се бунтува, иска много повече социализъм, отколкото капитализъм на фона на настоящата ситуация”, посочи експертът. Той отбеляза, че жителите искат да видят намесата на държавата, което в бъдеще може да доведе до сблъсък между капитализма и левите идеи. 

Керемедчиев коментира и споровете между Гърция и Турция в Средиземно море. Според него засега печеливша е гръцката дипломация. Повече по темата - вижте във видео материала.