Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Пазарът на билки у нас надхвърля 15 млн. евро

Марлена Стояновска, председател на Българската асоциация на билкарите и гъбарите, и Десислав Дионисиев, основател на Биопрограма, в Клуб Investor, 09.07.2016

21:04 | 9 юли 2016
Автор: Севделина Илиева
Листа мента. Снимка: Natalie Behring/Bloomberg
Листа мента. Снимка: Natalie Behring/Bloomberg

Пазарът на билки у нас надхвърля 15 млн. евро, а годишният добив е 5000-6000 тона. От тях около 80% са диворастящи и 20% - култивирани. Това каза Десислав Дионисиев, основател на компанията „Биопрограма”, в предаването Клуб Investor с Ивайло Лаков по Bloomberg TV Bulgaria. Той посочи, че тенденцията култивираните билки да намаляват се дължи на факта, че българската селскостопанска политика е насочена основно към производство на базови храни. 

Според Дионисиев е необходимо да се осъзнае ролята и мястото на билкарството като дейност, която връща хората в селата и малките градове. Той коментира и пазара на чай в България. "Нашата компания се стреми да обхване процеса от самото начало, защото у нас има големи проблеми с качеството. Има известно задържане при продажбите, което на базата на намаляващото население е нормално."

България изнася много билки в Европа не защото тук няма интерес към тях или нямаме местни производства. Просто потенциалът на българското билкосъбиране е много голям и надхвърля далеч възможностите за изкупуване в страната. Това каза Марлена Стояновска, председател на Българската асоциация на билкарите и гъбарите. Тя призова към промяна в законодателството, както и повече действия от страна на НАП за проверки по билкоизкупвателните пунктове. 

Целия разговор може да видите тук: