Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

70% от инструментите за извършване на кибератака са социален инженеринг

Албена Спасова, председател на МАОК, Румяна Босева, изп. директор на AON за България, и Димитър Михайлов, търг. директор на AON за България, в предаването Клуб Investor, 23.04.2016

20:35 | 23 април 2016
Автор: Investor.bg
Снимка: Daniel Acker/Bloomberg
Снимка: Daniel Acker/Bloomberg

В основата на всяка една кибератака стои събирането на информация. 70% от инструментите на тези, които извършват престъпление в интернет, са социален инженеринг. Това каза Албена Спасова, председател на МАОК, в предаването Клуб Investor по Bloomberg TV Bulgaria.

Кибератаките могат да се случат по всякакъв начин, като повечето проучвания сочат, че 60% от тях идват от вътрешни измами. Някои от мерките за защита на компаниите от престъпления в интернет не изискват голяма или изобщо някаква инвестиция, а изработването на елементарна фирмена политика за подобряване нивото на сигурност, коментира от своя страна Румяна Босева, изпълнителен директор на AON за България.

По думите на Димитър Михайлов, търговски директор на AON за България, финансовият интерес е водещ стимул за прибягването до кибератаки в компаниите. Един от методите за осъществяване на кибератака е чрез маскирането на и-мейл от името на директор до счетоводния отдел с инструкции за заплащане към доставчик в сменена банкова сметка.

Вижте повече във видеото: