Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Безпрецедентно обтягане на отношенията САЩ - Саудитска Арабия

Христо Панчугов, политолог, Клуб Инвестор, 20.10.2018

21:30 | 20 октомври 2018
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

"Наблюдаваме безпрецедентното обтягане на отношенията между Вашингтон и Рияд след случая с убития журналист, при различни до момента планове на САЩ, след като първото външно посещение на американския президент беше в Саудитска Арабия.  До голяма степен се очакваше с политиката на САЩ ролята на Саудитска Арабия в региона да започне да се променя. Потенциално се наблюдават и очаквания за промяна в саудитската външна политиката на при възкачването на престолонаследника на престола". Това каза Христо Панчугов, политолог, в предаването "Клуб Инвестор" с водещ Ивайло Лаков.

По думите на политолога Саудитска Арабия е нямало как да влезе в тази нова роля във външната си политика на противопоставяне на Иран, на Израел и на регионалните играчи, без подкрепата на САЩ. Не е могло да има по-лош момент за обтягане на отношенията между двете държави, на фона на продължаващите конфликти в Сирия, все по-неясните отношения между Израел и Иран в подялбата на влияние. 

"Живеем в епоха, в която гарантирането на националната сигурност става все "по-сив" процес, от гледна точка на приетите досега правила. Все повече тя се поставя на първо място в сравнение с всички други въпроси, завръщаме се във време на международните отношения от преди и по време на Студената война, когато тя изискваше жертви. Глобализацията донесе със себе си промени, за които народите и индивидите се оказаха неподготвени. Тя, заедно с технологичната революция, начина, по който се променя глобалния свят извади от ръцете на националните правителства ресурсите, чрез  които те да могат да влияят на процеси, първо да посрещнат очакванията на своите граждани, но после и да изпълняват функциите, които държавата има. И това остави огромен вакуум,  който се запълни от недобронамерени хора, от тероризъм и заплахи за сигурността на всички нива. Този вакуум изпреварва възможността на държавите и на системите за сигурност да отговорят на тези предизвикателства да отговорят. Това увеличи очакванията на гражданите, както и стремежът на правителствата да нарушат установените норми".

На фона на новата изолация на Иран, обтягането на отношенията в региона отново рефлектира върху цената на петрола и прогнозите от експертите са за трайно установяването на цената му - 90 долара за барел за средата на 2019 г., Панчугов коментира фактите и посочи, че всяка дестабилизация в региона винаги се  еотразявала на цената на петрола. 

"Важното е до каква степен тези отношения ще се поставят на нормална основа и с опит да бъдат преодолени. И доколко ще се наложи стилът на външната политика на Тръмп в търсене на противопоставяне, когато преследва вътрешнополитически цели на самия президент вместо да се търси подход за разрешаване на проблемите. Това го видяхме и в отношенията с Турция и връщането на пастора в САЩ, основана на противопоставяне,  не на диалог. Възможно е и в този случай да се използва такъв политически маниер, който ще се отрази негативно на пазарите и на региона".

Очаквайте видео материал с целия коментар и по другите теми в предаването.