Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Любомир Кючуков: Евроизборите бяха много различни - геополитиката изтри идеологията

Любомир Кючуков, директор на Института за икономика и международни отношения, в "Клуб Investor", 15.06.2024

21:16 | 15 юни 2024
Обновен: 00:14 | 16 юни 2024
Автор: Галина Маринова

Една от причините за резултата, който видяхме на изборите за европарламент бе цената на войната в Украйна. Крайно десните профитират от това, че обществата са против пренасочването на средства за войни, вместо за благосъстоянието на народите. Тези европейски избори бяха много по-различни от всички, които сме виждали до сега, защото геополитиката изтри идеологията. Нямаше противопоставяне между лявото и дясното, а между геополитическото и националното. Това каза Любомир Кючуков, директор на Института за икономика и международни отношения, в предаването "Клуб Investor" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков.

Централна задача при срещата Г-7 е да се повлияе на държавите от т.нар. Глобален юг, които Кючуков предпочита да нарича "Незапад" и главно Индия, Бразилия и Аржентина, лидерите на които също присъстват на срещата на Групата на седемте. 

"Това е процес, който тече от години. Аз предпочитам понятието Незапад за всички тези държави, защото това разделение доста ясно се оформи като конфигурация, включително през призмата на войната в Украйна и особено на войната в Близкия изток, където се оказа, че тези страни имат доста по-различна позиция от нас (нас имам предвид Запада в най-широкия смисъл). Присъствието на папата също е показателно, защото неговата позиция е близка по-скоро до тази на тези страни - на Незапада"

Основната плоскост, в която се търси развитие на тези отношения, е геополитиката. Тоест борбата за глобално лидерство в света между Русия, Китай и Запада. Това са трите основни полюса, които претендират за това глобално лидерство и естествено подкрепата за всяка една от тези държави е важна, добави гостът. "Не бих казал, че се търси във формат Г-7. Форматът Г-7 е обобщение. Съгласуване се търси най-вече по двустранна линия - САЩ с Индия, с Бразилия, с Аржентина, от друга страна виждаме Китай с всички тези държави, Русия с тях. Освен всичко друго трябва да отчитаме, че част от тези държави са част от БРИКС или заявиха намерение да се присъединят". 

"БРИКС не е точно политическа организация в смисъла, в който ние влагаме за тези организации, но тя дава израз именно за тези настроения, които търсят едни по-справедливи международни отношения, защото ако говорим за причината за оформянето на този Незапад тя е търсенето на едни по-равноправни и справедливи международни отношения - и политически, и икономически, и финансови. Защото голяма част от тези страни се чувстват зависими от Запада". 

Все повече, включително на срещата на Г-7, излиза на преден план въпросът с цената на войната в Украйна, коментира още дипломатът. Той подчерта, че "очевидно има бизнеси, които печелят от войната".

"Има и държави, които печелят от войната и част от тях ние вече ги споменахме. Очевидно печеливши от тази война са и Китай, и Индия, и Турция, и САЩ през призмата на бизнес отношенията. България също може да се причисли към тази група, когато говорим за бизнеси. Но, когато говорим вече за държавите, там нещата вече изглеждат по-различно, защото войната налага много големи ресурсни и финансови усилия върху всички тези държави за финансирането на войната - видяхме какво се случи с обсъждането помощта за Украйна в САЩ - то отне шест месеца".

Това е и една от причините за това, което се случи в Европа на евроизборите, изтъкна Любомир Кючуков. Крайно десните политически формации профитират от това. Те не са проруски, те не са и антивоенни, а много различни, но като цяло това, което ги прави по-силни и което ги обединява е, че са много скептични към пренасочването на сериозен национален финансов ресурс към една война, а не към националните икономики и националните общества. 

Тези избори бяха много по-различни от всички, които са произвеждани до сега, защото ние и през 2019 година очаквахме дясна вълна, но тя не се случи, коментира събеседникът. "Много по-различни бяха, защото геополитиката изтри идеологията. Нямаше противопоставяне между лявото и дясното, а между геополитическото и националното. За това нямаше изтичане на гласове към крайно лявото, а всичко отиде към националното, към крайно дясното. Защото от гледна точка на геополитиката, център дясното и център лявото са в едно и също политическо пространство и алтернативата се съдържа в крайно дясното".

"Второ - имаме определен елемент на отесняване на Европа като цяло, свързано не само с тези политически формации. Свързано е и с това, че център дясното като цяло се измести - Европейската народна партия се измести доста надясно и вече това, което до преди една година изглеждаше практически недопустимо - сътрудничество с крайната десница, вече е практика в много страни на национално и на местно равнище".

В следващия Европейски парламент решенията като цяло ще се вземат значително по-трудно и още по трудно ще бъде взимането на солидарни решения, прогнозира дипломатът. "Това касае не само Зелената сделка, но и цялостната реформа на Европейския съюз. Свързано е и с проблеми като бюджета на европейския съюз, и с разширяването, и със Зелената сделка, еврозоната, миграцията. По всички политики на ЕС". 

Евроизборите показаха съществена промяна в балансите на силите и в Европа като цяло и в отделните държави. На фона на тази картина България стои в пълна хармония с европейската  - всички тези процеси и трусове, които преживява Европа се отразяват и у нас, със същите резултати, коментира Кючуков. По думите му ние не сме изобретили нов хаотичен модел, но "България в известен смисъл даже е форлойфер - малко напред -  с оглед на поредиците избори които преживяхме последните няколко години". 

Какви са шансовете на У̀рсула Гѐртруд фон дер Ла̀йен за втори мандат? 

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Клуб Investor" може да гледате  тук.