Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Параскев Бенчев: Нивото на дигитализация на българските компании е добро

Параскев Бенчев, управител на "Тим ВИЖЪН България", в "Клуб Investor", 03.02.2024

21:30 | 3 февруари 2024
Автор: Галина Маринова

Нивото на дигитализация на българските компании не е лошо, хората се опитват да фокусират усилията си в тази посока и инвестират в различни видове системи за изграждане и генериране на данни, както и за такива за бързо анализиране на тази информация. През 2024 година планираме наемане на нови хора. "В нашия бизнес сега работим за успеха поне за година (най-малко) напред".  Това каза Параскев Бенчев, управител на "Тим ВИЖЪН България", в предаването "Клуб Investor" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков.

"Тим ВИЖЪН България" е софтуерна компания в България, специализирана в генериране, обработка и анализ на данни, което стои в основата на автоматизацията и дигитализациятата на фирмите, каза Бенчев.

"Въвеждайки еднократно информацията, тя се разпространява на всички нужни места. Целта е да се постигне максимално улесняване на процесите и процедурите в компаниите. В момента данните в много компании стоят необработваеми. Събират се, ръководството ги обсъжда, но времето между събирането и анализирането понякога е съществено. Това забавяне може да доведе до проблеми с критична важност. Взимат се решения на база интуиция, а не на база информация. Ако корекцията на цените спрямо инфлацията, например, не бъде навременна, то това води до директни загуби за компанията".

Относно бизнес климата и забавянето в бизнес активността в някои държави в Европа гостът каза, че това рефлектира и върху българския бизнес. "През 2020 година, при появата на тази криза, нашите очаквания бяха негативни, но всъщност ефектът върху бизнеса ни бе позитивен. Сега ние имаме някакъв бизнес, някакви очаквания, но лицензите се намаляват по една или друга причина - заради оптимизация на бизнеса или за спестяване на разходи". 

"Постоянният проблем е, че често се сменят ръководните кадри и от там произлиза като ефект на доминото смяна на някои системи вътре в предприятията. Това ни носи приходи".

Планирането в компанията, сподели събеседникът, е с хоризонт от 6 месеца, като в момента не само се планира назначаване на нови хора, но и вече са предприети стъпки в тази посока. "Това означава, че търсим хора. Не означава, че ще ги намерим, не означава, че ще ги назначим, а че търсим оптимизация". 

В същото време е направена и корекция на заплащането на съществуващия персонал на фирмата, каза още Бенчев. "Нашата политика е приблизително веднъж годишно да се актуализират заплатите". Това не е нещо, от което бихме се въздържали, въпреки забавянето, което се усеща в бизнеса, добави гостът. "Целта е да се грижим за нашия най-ценен ресурс и най-лесният начин е да се повиши заплащането. Разбира се, някои биха казали, че най-лесно се прави печалба, като се намали основното перо, а в нашия случай това е заплащането на служителите". 

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Клуб Investor" може да гледате тук.