Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Производството в Германия пада, а ЕЦБ допълнително ще удари потреблението

Кристиян Фезелов, риск анализатор в Капман Асет Мениджмънт, "Клуб Investor", 27.05.2023 г.

21:32 | 27 май 2023
Обновен: 10:39 | 30 май 2023
Автор: Даниел Николов

S&P 500 e в низходящ тренд и се очаква това да продължи, въпреки рекордния скок на Nvidia и прогнозираното ѝ поскъпване с още 30% до края на годината. Microsoft също е в добра позиция да се възползва от ралито покрай AI с ChatGPT, но Аpple има проблем с продажбите на последните модели iPhone заради добрата конкуренция в Китай от местни производители. Има изходяща тенденция при природния газ и енергийните компании, като газът в Европа достигна рекордно ниски нива за последните две години. Това коментира Кристиян Фезелов, риск анализатор в Капман Асет Мениджмънт, в ефира на предаването "Клуб Investor" с водещ Ивайло Лаков.

"DAX направи рекордно ниво, но в прогнозите на анализаторите за големите германски компании се забелязва, че се задържа производството, тоест производството пада. Ако погледнете DAX40, основните компании наистина задържат и цени, и нарастване... Европейската централна банка заяви, че ще вдига лихвения процент, за да поддържа нивото и да спира инфлацията, и това неминуемо ще се отрази допълнително на потреблението в Германия."

Федералният резерв в САЩ е на кръстопът по отнощение на лихвите, каза Фезелов. "От една страна Фед трябва да повиши лихвите с поне още 0.25%, от друга страна, Дамоклиевият меч, който виси от ДЦК към хазната е страшен. Говори се за технически банкрут на Министерството на финансите; Fitch заговори, че може да преразгледа ААА рейтинга на САЩ", ако не се случи сделката за тавана на дълга.

"Федералният резерв няма избор - признаците за повишаване на инфлационния натиск са налице и според мен ще има повишение с 25 базисни точки. Дали ще бъде юни или юли се дискутира, но няма да има замразяване."

Хеджфондовете в тази ситуация се освобождават от ДЦК на САЩ и се насочват към физическо злато, но това не води в толкова голяма промяна на цената на златото, както при банковите фалити през март.

Петролът се стабилизира на нива около 70 долара за барел, като има предпазливи очаквания ОПЕК+ да понижи отново добива с между 5% и 8%, за да поддържа цените на фона на пониженото потребление.  

Независимо от развитието на технологиите и производството на електроенергия от ВЕИ, това няма да е достатъчно да задоволи търсенето на ток с поставените цели за електромобили на ЕС, коментира Фезелов. "Във Франция започна да се говори за лек отказ от зелената сделка и нулеви нива на въглроден двуокис до 2050 г... Те си вярваха преди две години, но сега вече не."

Подобен проблем има и с нужните количества литий за батерии за електромобилите, тъй като със сегашните техологии добивът е ограничен.

"Китайците също работят по въпроса - в Афганистан, Пакистан, и Китай има големи залежи на литий - но самите производствени мощности и самата технология означават, че не можеш да добиваш неимоверни количества. И това наистина е проблем."

В контекста на България ще е нужно двойно предлагане от сегашните нива на електричество, ако се мине напълно на електрически коли и транспорт, каза Фезелов.

Повече по темите може да гледате във видеото.

Разговорът не е предпоставка за взимане на инвестиционно решение.

Всички гости на предаването  "Клуб Investor" може да намерите тук.