Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

SENSHI връща истинския войнски дух в бойните спортове

Гранд Уотърман, специалист по бойни спортове и охрана, в "Клуб Investor", 20.05.2023

22:00 | 20 май 2023
Автор: Галина Маринова

SENSHI е фантастично събитие, което не следва модата и ни връща към философията на древните бойни изкуства. Уважава се победата, скромността в победата, уважава се поражението. За мен би било огромна чест да се върна отново, защото тук работят много хора, занимаващи се с бойни спортове и си заобиколен от легенди. Вижте само японския тон на цялото шоу - да се върнеш към оригиналните спектакли и гордост на К-1. На ринга е брутална битка, но в края й има спортсменство, уважение и респект. Това е японскит път на война. Много ми хареса и бих искал да го върна, за да покажем на света как трябва да се прави едно такова събитие и да създадем модели за подражание. Това каза Гранд Уотърман, специалист по бойни спортове и охрана, в предаването "Клуб Investor" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков.

"Цял живот съм се занимавал с бойни спортове, още от девет годишен до момента. Самият аз бях боец. Когато бях на около 30 години получих много лоша травма на рамото. След това станах рефер. По това време започваше големият подем на смесените бойни изкуства в Европа. Така станах един от първите, а след това и един от най-уважаваните рефери в ММА в Европа. След няколко години станах коментатор. Хората от SENSHI ме забелязали на състезание и ме поканиха да коментирам. Не знаех какво да очаквам, но беше абсолютно преобразяващо да дойда на събитие, по което работят много хора, занимаващи се с бойни спортове и да бъда заобиколен от легенди от света на бойните изкуства".

Това просто те зашеметява, дори и от години да не си вече в индустрията, сподели  Уотърман. "Но бе фантастично да видиш едно събитие, което не следва модата или по-скоро начина, по който американците правят тези мачове. Например всички глупости, които се говорят в UFC, всички неприлични жестове и движения, обиждат се взаимно. Това не са бойни изкуства, това е порочно и неуважително. Не е спортсменско. Това е нещо, което изобщо не ми харесва. Американците откраднаха бойните спортове и ги превърнаха в нещо мръсно. Ако се върнем към философията на древните бойни изкуства, истинските бойци се покланят един на друг, поздравяват се с "Ус!" и изразяват цялото си уважение към противника. Уважават победата, прекланят се пред скромността в нея, уважават поражението". 

"Мисля че започваме да пропускаме, че спортът дава пример. Ние създаваме модели за поведение за бъдещите поколения, за младите хора. Върви ли обществото в правилната посока? Бих казал, че не. Парите са едно, но можеш да искаш да продаваш мръсен продукт само в името на мръсните пари, или да се опиташ да създаваш нещо, което ще продава билети, но създава нещо позитивно".

Това изисква повече търпение, повече време и е по-трудно, но ще има повече позитивни последици в бъдеще, подчерта гостът. "Сега нещата се правят така в бизнеса, че се действа късогледо. Хората възприемат краткосрочна перспектива. Това е манталитетът на незабавното удовлетворение. Добрите неща се постигат с упорит труд. Трябва да има солидна основа. Така се прави нещо за бъдещите поколения". 

На въпроса дали Гранд Уотърман би се включил в следващото SENSHI той каза: "За мен би било огромна чест да се върна отново". "Вижте само японския тон на цялото шоу. Това е завръщане към оригиналните спектакли и гордост на К-1".

"На ринга е брутална битка, но в края й има спортсменство, уважение и респект - този японски път на война. Това е направо фантастично. Много ми хареса и бих искал да го върна, да покажем на света и да създадем модели за подражание". 

Защо Уотърман се отказва от кариерата си на инженер-преподавател в елитен британски колеж, за да избере пътя на охранител и специалист по бойни изкуства? Какво представлява охранителният бизнес и персоналната, физическа орхана през погледа на един от най-елитните охранители в света? Кои са най-важните неща в този бизнес и защо няма нужда човек да се възхищава на охранител, който се "справя" с критична ситуация, а точно тогава можем да считаме, че той се е провалил? Защо е погрешно схащането, че трудностите изграждат характер?

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Клуб Investor" може да гледате тук.