Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Оръжейните индустрии на САЩ и Русия в борба за надмощие в Индия

Пламен Димитров, Българско геополитическо дружество, в "Клуб Investor”, 04.03.2023

21:02 | 4 март 2023
Автор: Зорница Крушарска

Въз основа на икономическите си интереси Индия не се нарежда в западния лагер, който открито осъжда руската агресия. Индия може да си позволи да седи между двата стола в момента, защото е гигантска държава с голяма икономика, освен голямо население. Нещо, което виждаме например, че една малка Сърбия все по-трудно може да си позволи, коментира Пламен Димитров от Българско геополитическо дружество, в предаването "Клуб Investor” с водещ Ивайло Лаков.

С началото на войната, когато беше затворен европейският пазар за руския газ и нефт, Индия се оказа страната, която може да поеме най-големи допълнителни обеми руски нефт и той да бъде изнасян натам на ниски цени.

„Индия е бедна държава, няма достатъчно  енергоресурси и за нея е от изключителна важност на каква цена ще ги купува”, посочи събеседникът. 

Поведението на Индия на световната сцена се определя от два основни фактора – демографията и географията. Бидейки в един регион с Китай и имайки обща граница помежду им, за Индия винаги Китай е основният противник. Въз основа на това американците смятат, че могат да разчитат на Индия като противотежест на Китай и сила, която да сдържа Китай. В последните години те се стремят да интегрират Индия в прозападни съюзи. От друга страна Индия традиционно е имала добри отношения с Русия, а търговските им връзки преминават основно през доставката на оръжие, обясни събеседникът.

„Индия е може би най-големият купувач на оръжие в света, това е изключително важен пазар и изключително важна точка на борба между американската и руската оръжейна индустрия”.  

Китай твърди, че има неутрално отношение към войната в Украйна и това може да го позиционира като посредник, но по думите на Димитров Китай не би могъл да бъда посредник.

„Логично е Китай да е по-скоро на страната на Русия в тази война”.

Въпросът е къде е границата, отвъд която Китай ще скъса търговските отношения със Запада. Това, на което разчитат китайците, е, че могат тихомълком да подкрепят Русия и да вървят по тази тънка линия, която дава възможност на Китай хем да подкрепя Русия икономически, хем да не къса търговските отношения със Запада.

„Целият възход на Китай се крепи на международната търговия и тя позволи на Китай да стане велика сила и дори да оспорва лидерството на Съединените щати. Затова смятам, че Китай няма намерение да излиза от тази система на международна търговия така, както съществува тя в момента. Макар и правилата да са писани от Запада, китайците смятат, че могат да го надиграят в търговската игра. Обратното поведение е това, което прави Путин – той просто ритна геополитическата шахматна дъска и разбута фигурите, защото е ясно, че Русия няма  шанс да надделее търговски”.

Китай се стреми да отдели Европа от Съединените щати, каза още Димитров.

„Ясно е, че американците са доста конфронтационно настроени и доста безпардонни в отношенията с Китай. Има вече няколко случая, когато се стремят да ударят през пръстите компании, които спомагат за високотехнологичния напредък на Китай. Европейците изглеждат по-сговорчиви и понеже Европа е пазар, дори по-голям от Съединените щати за Китай, китайците смятат, че могат да го запазят”.

Коментирайки срещата на външните министри на Г-20 тази седмица в Ню Делхи, събеседникът каза, че тя е показала още веднъж, че няма разбирателство в тази група и не можем да очакваме конструктивни и важни решения.

Целия разговор може да видите във видеото.

Всички гости на „Клуб Investor” може да гледате тук.