Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Изместването на геополитическите интереси на САЩ пренарежда приоритетите на НАТО

Мартин Табаков, политолог, "Клуб Investor", 18.12.2021

21:10 | 18 декември 2021
Автор: Галина Маринова

Оттеглянето на интересите на САЩ от Близкия Изток е за сметка на засилване на интересите в Азиатско-Тихоокеанския регион. Там е хвърлен геополитическия пъп на САЩ в 21 век. Това преориентиране на САЩ създава вакууми. Това каза политологът Мартин Табаков в предаването "Клуб Investor" с водещ Ивайло Лаков. 

"То създава вакуум в Близкия Изток, но и в Централна Азия. Тук визирам казуса с Афганистан, защото изтеглянето на американците от там и на НАТО изобщо, доведе до по-силно пакистанско, китайско, а и руско влияние в съответната държава. Може би все по-често ще имаме повод до говорим, не толкова за Близкия Изток и Централна Азия, отколкото за това, което се случва в Югоизточна Азия със специален акцент Китайско море".

По повод думите на ръководителя на НАТО, че Байдън иска дългосрочно военно присъствие на САЩ в Европа, но не и безкрайни военни окупации в Близкия Изток, гостът каза в тях "виждаме отпечатано колебанието, в което алиансът е изпаднал в последните няколко години".

"Неслучайно преди няколко години станахме свидетели на една много категорична и в никакъв случай не дипломатична констатация на френския президент Емануел Макрон, че НАТО е в състояние на мозъчна смърт. Очевидно има някакви причини, за да бъдат така свободно артикулирани подобен тип констатации и то от държавен глава на ключова държава в алианса, каквато е Франция". 

Едно от основните неудобства и поводи за дискусия в самия алианс е какво се случва с източния и с югоизточния вектор на НАТО, когато говорим за Европа, каза гостът. "Когато става дума за югоизточния вектор нещата опират и до Близкия Изток. Тук вече идва мястото и на американския отпечатък, защото действащият президент на САЩ се отнася благосклонно към искането на Балтийските държави и Полша за увеличаване на американското присъствие на европейски терен, но от друга страна стои факта, че той не иска да се въвлича в трайни конфликти, в случая в Близкия Изток, защото геополитическото внимание на САЩ, а това няма как да не се отрази и на самото НАТО, все повече се фокусира върху една друга точка на световната карта и това е Азия".

"Американският президент и неговият руски колега трябва да стигнат до някакъв баланс по отношение на това с какви военни ресурси и с каква военна мобилност ще може да разполага НАТО, когато става дума за неговия източен фланг".

Къде е мястото на Румъния и Гърция в плановете за подсилване на военната сила на НАТО на Европейския континент? Ще се наложат ли икономически санкции на Русия при нова военна агресия от конвенционален тип спрямо Украйна? Ще промени ли руската политика спрямо Украйна спиране на проекта "Северен поток 2"? Изхвърляне на Русия от системата за международни разплащания и трансфери - може ли да проработи като санкция и ще се стигне ли до там?

Вижте целия коментар във видеото.