Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

2022 - двуполюсен свят и задълбочаващи се геополитически конфликти

Любомир Кючуков, бивш външен зам.-министър, "Клуб Investor", 11.12.2021

21:40 | 11 декември 2021
Автор: Галина Маринова
Bloomberg TV Bulgaria
Bloomberg TV Bulgaria

Няма основание да се смята, че през 2022 година някои от горещите геополитически точки постепенно ще изстинат. Не очаквам някои от конфликтите да се замразят, още по-малко да намерят дългосрочно решение. Това каза дипломатът Любомир Кючуков, Институт по икономика и международни отношения, бивш външен зам.-министър, в предаването "Клуб Investor" с водещ Ивайло Лаков.

Като нова, устойчива тенденция в международните отношения гостът определи „конфронтацията между САЩ и Китай за световно лидерство“. „Тази борба може да протича под формата на съревнование или в посока конфронтация. За сега се води под формата на конфронтация. Това дава тежест на една нова тенденция в международните отношения - тенденция за нова двуполюсност в света“.

„След като се разпадна двуполюсния свят, минахме към илюзия за еднополюсност, след това видяхме тенденцията към един значително по-многополюсен свят, а сега това противоборство ни връща отново в посока двуполюсност, когато от всички страни се изисква да се определят в едната или в другия полюс“. 

Това, което Китай предлага на света е "незападен (не антизападен) модел за света", уточни гостът. „За сега Китай успява да разшири своето влияние, експлоатирайки своята икономическа и финансова мощ - първо в Африка, където Китай доминира безспорно и в Латинска Америка".

"Неслучайно се опитва да наложи в страните в Югоизточна Азия формулата „Един пояс- един път“. Това е опит да се намери стратегически път и към Европа. Това, което наблюдаваме на практика, е как Китай, като една нова, разширяваща своето влияние сила, е по-експанзинистична. Става дума за износ на влияние, а чрез него и на подход. Аз все още не бих го поставил в идеологическите рамки“.

Добре е, че Байдън и Путин разговарят. Така коментира гостът видео-конферентният разговор между двамата лидери. „Но проблемът е, че резултатът, към който се стремят е да постигнат задържане на ситуацията под контрол, а не намаляване на напрежението. Вече сме на такъв етап, когато ескалацията на конфронтацията започва в известна степен да се самодинамизира. Има риск да излезе от контрол. Все повече се отчитат и рисковете съюзници на двете страни - Украйна и Беларус - също със своята политика да доведат до много по-висока степен на риск от директна конфронтация, дори сблъсък“.

„Не смятам, че в момента Русия има реални намерения или интерес да нахлуе в Украйна, но самата политика на взаимно сдържане чрез трупане на войски, чрез маневри близо до линията на съприкосновение, създава много по-сериозен риск от сблъсък, било провокиран или просто при инцидент. Докато не се намерят стъпки за намаляване на тази военна ескалация, този риск ще продължи да съществува“.

Путин и Байдън изложиха ясно своите позиции. Байдън каза: „За нас е абсолютно неприемливо Русия да участва във военна интервенция в Украйна“. Питун каза: „За нас е абсолютно неприемливо да се трупат военни сили по нашите граници и да се разширява НАТО“. Това са двете начални позиции, от които започват разговорите и, за сега поне, не се намира общият език.

Какви са изгледите пред Европеския съюз на фона на новото управление в Германия и заявките за укрепване на партньорството между Франция и Германия, като локомотив на Европа? Можем ли да говорим за ясен ангажимент за укрепване на евроинтеграчията и нейното задълбочаване? Ще продължи ли Франция да бъде „динамичната сила“ и „визионерът“ на Европа и след предстоящите избори? „Поредиците от кризи, с които се сблъсква ЕС и натрупването на недоверие към управляващите намира изход в посока популистки и крайно десни партии“ – как ще се отрази това на политическото бъдеще на Франция и Европа като цяло?

Повече вижте във видеото.