Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Омикрон маскира отношението на централните банкери към лихвите

Цветослав Цачев, гл. инвестиционен консултант в Елана Трейдинг, "Клуб Investor", 04.12.2021

21:32 | 4 декември 2021
Автор: Галина Маринова

Омикрон се отразява стресиращо на пазарите. Може би не много стресиращо, но достатъчно под напрежение са инвеститорите, за да прескочат позитивните настроения, които по традиция са декември месец, когато имаме сезонна покупка на акциите и растеж на индексите. Това каза Цветослав Цачев, гл. инвестиционен консултант в "Елана Трейдинг", в предаването "Клуб Investor" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков. 

"Много е интересно, защото този нов щам може би ще се окаже най-лекият и е финалната фаза на пандемията. Това е позитивна новина, но пазарът още не е започнал да мисли по този начин. Може би трябва повече време или повече доказателства, а те в рамките на седмица-две ще бъдат ясни". 

По-важното е, че тези новини маскират друго нещо, алармира Цачев. "Те оставиха на заден план отношението на централните банкери към лихвите. А това е по-важният фактор в момента на пазарите". 

Важно е какво ще правят банкерите през следващата година. Сега се променят очакванията, и се смята, че банкерите ще бъдат по-агресивни, каза гостът. Той заяви, че за САЩ "едната част от очаквания са, че ще видим три стъпки по 25 базисни пункта следващата година, примерно към края на всяко тримесечие". ЕЦБ все още нямат ясен знак, допълни инвестиционният консултант. По думите му очакванията са и ЕЦБ да направят подобна крачка в същата посока, но "на по-късен етап".

"БФБ затваря годината с почти 40% растеж, което не се случва често и се дължи и на факта, че самите компании също показват добри резултати. Говорим за 10-15 добри компании с висока печалба, с добра доходност от дивиденти. Не говоря за тези, които почти не се търгуват. Огромната част са нагоре. Индустрията показва растеж на приходите и печалбите, който е много добър. Това се дължи на факта, че Европа се подобрява. Това не се променя към края на годината. Все още не виждам такива признаци".

До момента, в който лихвите не се качат над 1% нямаме основание за притеснение, категоричен бе събеседникът.

Какво е движението на цената на петрола и защо? Как през 2022 година едно покачване на доларовите лихви ще се отрази на българските ипотечни кредити? Имат ли лихвите в световен мащаб "много по-нисък таван от предишния цикъл"? На какви нива трябва да стигнат те, за да се усети "натискане на спирачката" на икономиката? Кои са активите, които изостанаха от бичия пазар в последното десетилетие, а миналата година наваксаха? Трябва ли златото да бъде възприемано като толкова привлекателен актив, че всичко да бъде инвестирано там? 

Повече вижте във видеото.