Частни гори се изкупуват за 700-900 лв дка от държавата

Надеждите са, че след отключването на реалния пазар цената да се повиши

19:33 | 20 септември 2016
Пожарникар се бори с горски пожар Снимка: Darryl Dyck/Bloomberg
Пожарникар се бори с горски пожар Снимка: Darryl Dyck/Bloomberg

20 септември е крайният срок, в който собствениците на частни гори можеха да заявят желанието си да продадат своите имоти на държавата. Това се случва за първи път и интересът е голям, заявиха от Югозападното държавно предприятие, което стопанисва гората на 6 административни области. Общо 935 хиляди хектара са горските територии в обхвата на стопанството. 73% от тях са държавните гори и едва 8% са собственост на частни лица.

На този първи етап цените, на които ще изкупува държавата, наистина са ниски, признава директорът на предприятието инж. Дамян Дамянов – между 700 и 900 лева за декар гора. Той се надява след отключването на реалния пазар цената да се повиши. Критериите са строго определени и това до голяма степен минимизира субективния фактор. По-важният ефект, според инж. Дамянов, е комасирането с цел по-добра грижа за горите и намаляването на бракониерската сеч, която вече се е пренасочила към частните и общинските масиви.

Общо 935 хиляди хектара са горските територии в обхвата на стопанството. 73% от тях са държавните гори и едва 8% са собственост на частни лица, съобщава БНР.

Критериите са строго определени и това до голяма степен минимизира субективния фактор. По-важният ефект, според инж. Дамянов, е комасирането с цел по-добра грижа за горите и намаляването на бракониерската сеч, която вече се е пренасочила към частните и общинските масиви.