Северна Корея няма намерение да спазва забраната на ООН за ракетни тестове

Пхенян изстреля днес ракета, като това стана броени часове преди обявено заседание на севернокорейския парламент

13:58 | 28 септември 2021
Автор: Георги Карамфилов
Северна Корея няма намерение да спазва забраната на ООН за ракетни тестове

Днес Северна Корея изстреля ракета и то броени часове преди обявено за днес заседание на парламента, предадоха световните агенции.

Южнокорейската армия първа съобщи, че Пхенян е изстрелял "неидентифициран снаряд", който паднал край източното крайбрежие на страната. Това може да е била балистична ракета, предположиха след това източници от японското правителство, които уточниха, че летящият обект е паднал в Японско море извън изключителната икономическа зона на Япония.

Вчера постоянният представител на Северна Корея в ООН Ким Сон междувременно защити пред организацията  "легитимното право" на Пхенян да изпробва оръжия, когато е изправена пред "враждебната политика" на Съединените щати и Южна Корея. Това съобщава БТА и други световни информационни агенции. 

Снарядът е изстрелян от северната провинция Джаганг около 6:40 сутринта местно време и е кацнал във водите на изток, съобщиха южнокорейските военни, без да дават подробности за вида на оръжието. Траекторията на ракетата, издигаща се на около 30 километра височина в атмосферата и падаща на 200 километра от мястото на изстрелване, се различава от известните досега севернокорейски изстрелвания, съобщи агенция Yonhap, добавяйки по -късно, че военните анализатори проучват дали е нова високоскоростно оръжие.

Това е третият ракетен пуск на Северна Корея този месец. Тя първо изстреля крилата ракета с голям обсег, а след това - балистична с малък, отбелязва Франс прес. Всички тези действия са в нарушение с резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, забраняващи подобни тестове. Северна Корея е въвлечена в цикъл от пререкания с президента на Южна Корея Мун. Южнокорейският лидер проведе собствени ракетни тестове този месец и използва речта си на ООН, за да призове отново за декларация, която официално да прекрати Корейската война.

„Възможно е основната цел на Северна Корея да е да види реакцията на Южна Корея“, каза Рейчъл Минюнг Лий, чуждестранен сътрудник в 38-а Северна програма към Центъра Стимсън. „Северна Корея иска да види как Сеул отговаря на последните действия на Пхенян и днешното ракетно тестване е поредния опит за игра на нерви.“

Администрацията на президента Джо Байдън повтори, че САЩ нямат враждебни намерения към Северна Корея и призова Пхенян да се върне към преговорите за ядрено разоръжаване, които са в застой повече от две години.

През уикенда Ким Йо Чен, сестрата на севернокорейския лидер, се обърна към Южна Корея за втори път в рамките на два дни. Тя каза, че Пхенян ще обмисли участие в друга среща на върха, която ще обяви края на войната между 1950 и 1953 г.- ако Сеул приеме по-малко враждебна политика.

Изстрелването от влакова композиция (което се проведе на 16 септември) беше първото такова за Северна Корея, която модернизира военната си техника, като добави ракети на твърдо гориво, които са по-лесни за скриване и са предназначени за бърза стрелба. Ким Чен Ун изгражда арсенал, който да може да нанася удари по континенталната част на САЩ с ядрени бойни глави и да нанася тактически удари срещу Южна Корея и Япония, които приемат десетки хиляди американски войници.

Ким Чен Ун заяви на срещата на ръководството на Корейската работническа партия, дни преди Байдън да влезе в длъжност през януари, че Северна Корея ще започне разработване на по-модерни ядрени технологии и ракети. Планът включва производството на по-малки и леки ядрени оръжия и предлага мащабна модернизация на ядрените и конвенционалните сили на страната.

В допълнение към тестовете на ракетите, изглежда, че още през юли Северна Корея е възобновила операциите по производство на плутоний в атомната си централа в Йонгбьон, съобщи наблюдател на ООН. Ким също така разширява завода за обогатяване на уран в централата, което може да означава, че иска да увеличи производствените уранови мощности.

Комплексът Йонгбьон, който служи като перлата в короната на атомната програма на Северна Корея, е старо съоръжение на около 100 километра северно от Пхенян, което някога е било единственият източник радиоактивни суровни. Всяка година той произвежда достатъчно суров плутоний за една атомна бомба.

Оттогава Северна Корея използва обогатяването на уран като основен източник за ядрени оръжия, като експертите казват, че държавата може да произвежда достатъчно материал за най-малко шест атомни бомби годишно и има поне една повече от ядрена фабрика извън на Йонбьон.