Заводи и градове в Китай "гасят лампите", заради недостиг на електричество

Китай е изправен пред липса на достатъчно количества електричество, заради високите цени на газ и въглищата

13:27 | 27 септември 2021
Автор: Веселин Николов
Заводи и градове в Китай "гасят лампите", заради недостиг на електричество

Временно затваряне на фабрики и заводи от различни индустрии - от стоманодобивна, през фабрики за текстил до доставчици на Apple и Tesla. Спиране на уличното осветление в 14 града. Така изглежда ситуацията в момента в Китай, като се очаква мерките да продължат, а причината е една – недостиг на електроенергия, пише Bloomberg.

Втората най-голяма икономика в света може би е пред сериозна криза, заради комбинацията от повишено потребление на ток, растящите цени на въглищата и природния газ и по-строгите държавни изисквания за производство на „зелена“ енергия, които ограничават възможностите за преодоляване на недостига.

Проблемите с електричеството идват на фона на сериозните финансови проблеми на най-голямата компания за инвестиции в недвижими имоти в страната - Evergrande, която е заплашена от фалит. Сезонът не е добър за китайската икономика.

„Изглежда политиците са готови да приемат по-бавен растеж през останалата част от тази година, за да постигнат целта за въглеродни емисии“, казва Лари Ху, ръководител на в Macquarie Group. Целта на правителството да е постигне 6% ръст на икономиката, което е два пъти по-малко, спрямо резултатие за първите 6 месеца на тази година.

„Целта за БВП от повече от 6% е лесно постижима, но целите на емисиите не са лесни за постигане предвид стабилния растеж през първото полугодие.“, казва още Ху.

Проблемът ще се задълбочи с идването на зимата, когато потреблението ще нарасне, заради нуждата от отопление на домовете и в заводите. По тази причина китайското правителство вече изпраща предупреждения до големите заводи, че трябва да намалят производството.

В Дзянсу, провинция близо до Шанхай, чиято с икономика е с мащабите на тази на Канада, стоманодобивните заводи са затворени. В съседната Джецзян са затворени около 160 предприятия, които са с високо потребление на електричеството. В 14 града в в северната провинция Ляонин бяха направени аварийни прекъсвания на електрозахранването. Един от най-големите производители на алуминий - Yunnan Aluminium Co., е ограничил дейността си.

В неделя компании, които произвеждат продукти на Apple Inc. и Tesla Inc са спрели работа в някои от обектите си. Най-голямото съоръжение за производство на Apple обаче засега е останало незасегнато.

Няколко ключови компании, които доставят и тестват чипове на Intel, Nvidia и Qualcomm, също са получили известия за спиране на производството за няколко дни в техните предприятия в Дзянсу, пише Nikkei Asia, като се позовава на свои източници.

Много по-малки компании също започват да информират фондовата борса, че ще ограничат или спрат дейността си. Крайният резултат може да бъде недостиг на всичко - от текстил до електронни компоненти.

Спирането на електрозахранването създава несигурност за начина по който производителите на електроника ще посрещнат засиленото търсене покрай Коледа и края на годината.

В опит да решат проблема поне частично, от Китайската национална енергийна администрация (NEA) са наредили на въглищните и природните газови компании да увеличат производството си, пише Reuters. Целта е да се гарантира, че страната има достатъчно количества енергия, за да поддържа топлината на домовете през зимата.

Същевременно китайският президент Си Дзинпин миналата седмица заяви пред Общото събрание на ООН, че Китай няма да строи никакви централи, работещи с въглища, като част от плана на страната да премине към зелена енергия. Крайната цел на страната е да достигне до нулеви въглеродни емисии до 2060 г.