Полша ще плаща по 500 000 евро на ден, ако продължи да експлоатира мината в Туров

Полското правителство отказва да се съобрази с разпорежданията на Европейската комисия и Европейския съд

12:04 | 21 септември 2021
Обновен: 12:34 | 21 септември 2021
Автор: Георги Карамфилов
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Полша ще трябва да плати глоба на стойност 500 000 евро за всеки ден, в който продължава да добива въглища в открит рудник в близост до чешката и германската граница, постанови в понеделник Върховният европейски съд, съобщава CNN Business.

Европейската комисия разпореди на Полша да прекрати дейността си в рудника за въглища Туров през май след съдебно дело, започнато от Чешката република. Полша досега не е изпълнила заповедта и полското правителство заяви в съобщение в понеделник, че ще продължи да го прави, въпреки че решението на Европейския съд означава, че ще трябва да плаща дневна неустойка.

"Полското правителство няма да затвори рудника Туров. От самото начало бяхме на мнение, че преустановяването на дейността на мината в Туров би застрашило стабилността на полската система за електроенергия", каза в изявление говорителят на полското правителство Пьотр Мюлер.

Рудника доставя електроенергия на около 2,3 милиона полски домакинства, според държавната компания PGE, която управлява мината. Тя също е важен местен работодател, като едно на всеки две работни места в региона пряко или косвено зависи от него.

Туров отдавна е в центъра на международен спор. Мината се намира на малък връх в Полша, точно на границата с Германия и Чехия. Двете държави водят кампания за затварянето й заради опасения за околната среда, въпреки че и те използват въглища за захранване.

Според Международната агенция по енергетика 80% от енергията на Полша в страната идва от въглища през 2019 г., в сравнение с 54% в Чехия и 43% в Германия. Конфликтът ескалира, когато PGE показа, че планира да разшири дейностите по добив още по-близо до чешката граница, план, който предизвика напрежение между дългогодишните съюзници. Преговорите по въпроса се провалиха, като Полша отказа да промени намеренията си.

Чешкото правителство похвали решението на съда в понеделник. Външният министър Якуб Кулханек заяви в Twitter, че приветства съдебното решение и добави, че страната му е готова да преговаря с Полша за бъдещето на мината, въпреки че екологичните въпроси ще бъдат приоритет.

Жителите близо до чешката граница са притеснени от въздействието на мината върху нивата на подземните води, праха и шума.

"Кладенците изсъхват. Тъй като мината става все по-дълбока, повече подземни води се оттичат. Има хора, които в 21-ви век остават без вода", казва Милан Старец, един от жители от чешката страна.

PGE и полското правителство казват, че планираната минна зона е в границите, предвидени в първоначалното разрешително от 1994 г. PGE заяви, че официалните проучвания показват минимално въздействие върху нивата на подземните води. За да се предотврати отводняване, компанията изгражда и подземна бариера на мястото.

Климатичните последици от мината също са значителни. Лигнитът, понякога наричан кафяви въглища поради цвета си, е най-малко ефективният и най-замърсяващ вид въглища. Той има по-ниска стойност на горивото и по-висок интензитет на емисиите в сравнение с геологически по-старите каменни въглища, които се добиват под земята.

Европейският съюз заяви, че иска постепенно да премахне въглищата до 2030 г. - нещо, което Полша каза, че няма да може да направи, което предизвика поредното несъгласие в Брюксел.