Крипто стартъп за $1 млрд. нае бивши директори в Goldman Sachs и Morgan Stanley

Аmber е една от най-успешните истории в крито търговията, като прогнозите са тази година приходите да се увеличат десет пъти и да достигнат 500 млн. долара

13:30 | 17 септември 2021
Обновен: 15:02 | 17 септември 2021
Автор: Веселин Николов
Крипто стартъп за $1 млрд. нае бивши директори в Goldman Sachs и Morgan Stanley

Платформа за търговия на криптовалути и други активи е наела бивш партньор в Goldman Sachs и група от директори на финансови компании и институции от САЩ и Европа, съобщава Bloomberg.  

Сред новите попълнения в мениджмънта на Amber Group са Тод Милър, бивш управляващ директор в  Morgan Stanley, и Сотириос Каватас, заемал ръководни длъжности в  Royal Bank of Scotland и одиторската компания BDO. Двамата ще заемат ролите на изпълнителни директори съответно за САЩ и Европа.
Платформата Amber е създадена през 2018 г. от петима трейдъри на Morgan Stanley и предлага услуги за професионални инвеститори и трейдъри на критповалути. Компанията се оценява на 1 млрд. долара, след като през юни няколко компании, сред които DCM Ventures и Tiger Global Management, вложиха 100 млн. долара в развитието й. 

Компанията управлява капитали за над 1.5 млрд. долара. Очакванията са приходите на компанията да се увеличат десетократно до края на тази година и да достигнат 500 млн. долара. 

Позицията на главен стратегически директор ще бъде поета от Димитриос Каватас ( бел.ред.- няма връзка със Сотириос Каватас). Той беше сред ръководителите на Goldman Sachs, които през 2019 г.  бяха обвинени от правителството на Малайзия през 2019 г в незаконно присвояване и пране на пари през малайзийския държавен фонд 1MDB. 

„Делото беше уредено миналата година, всички производства срещу него, произтичащи от предишната му роля в азиатския отдел на банката, бяха прекратени и няма да се предприемат допълнителни действия” казва говорител на Amber, цитиран от Bloomberg. 

Към компанията ще се включат още трима директори от финансовата индустрия в Европа, но конкретни имена не се споменават. През последните 8 месеца Amber нае 250 нови служители, с които работещите в компанията вече са 450.