Байдън е предложил на Си Дзинпин да се срещнат, но китайският лидер е отказал

Президентът на Китайската народна република не е излизал от страната си повече от 600 дни заради върлуващата ковид пандемия

18:55 | 15 септември 2021
Автор: Георги Карамфилов
Байдън е предложил на Си Дзинпин да се срещнат, но китайският лидер е отказал

Президентът на САЩ Джо Байдън e предложил да бъде организира среща на 4 очи между него и Си Дзинпин. Това се е случило по време на телефонен разговор между двамата от миналата седмица, но китайският президент е отказал да се ангажира с такова, тъй като избягва да напуска страната си дори за големи събирания на фона на пандемията Covid-19 .

Байдън е поискал двамата лидери да се срещнат в рамките на следващите няколко месеца. На въпрос, който му бе зададен късно във вторник в Белия дом, дали е разочарован, че Си Дзинпин не иска да се срещне с него, Байдън заяви пред репортерите, че „това не е вярно“.

Си не е напускал Китай повече от 600 дни, което е най-дългият период от време прекаран в собствената му страна измежду всички лидери на Г-20. Вместо това той се включва онлайн на събития, включително и на среща на върха на лидери от нациите в БРИКС. Очаква се той да не присъства и на Общото събрание на ООН следващата седмица в Ню Йорк, но така или иначе китайските президенти рядко присъстват на тези събирания.

Говорителят на китайското външно министерство Джао Лицзян избегна да отговаря на въпроси на редовния си брифинг в сряда дали Си има интерес да се срещне скоро с Байдън. Той повтори по-ранни изявления на китайското правителство, че е изключително важно двете страни да комуникират често.

Байдън и Си говориха около 90 минути на 10 септември, първата им дискусия от февруари насам. По време на разговора Байдън призова Си да сътрудничи по ключови въпроси, въпреки че двете държави имат противоречия и по други теми, се казва в изявление на Белия дом. Но предложението за среща на върха не бе коментирано от представители на Белия дом.

САЩ се стремят да разделят по-важност въпроси като изменението на климата от по-спорните като търговията, правата на човека и демокрацията, когато става дума за места като Хонконг, докато Пекин настоява да няма разделение.

Предложението за срещата бе съобщено по-рано от Financial Times. Съветникът по национална сигурност Джейк Съливан оспори начина, по който изданието е представило разговора, като заяви в изявление, че „това не е точна репрезентация на дискусията."