Потребителите вече могат да обжалват редакционните решения на Facebook

Надзорният съвет започва преглед на съмнително съдържание

22:03 | 13 април 2021
Преводач: Севделина Илиева
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Надзорният съвет на Facebook започва преглед на съдържание, на което е разрешено да остане на платформата, въпреки исканията за премахването му, съобщава BBC. Органът има правото да отмени решения на Facebook. 

Неговите 20 членове включват бившия датски премиер Хели Торнинг-Шмид и бившият редактор на Guardian Алън Русбриджър. Всеки може да изпрати съдържание на борда за преразглеждане, при условие че то е било докладвано първо на Facebook.

Потребителите могат да обжалват: актуализации на състоянието, коментари, видеоклипове, споделяния във Facebook и всички подобни постове в Instagram.

На лицето, отговорно за създаването на оригиналната публикация, ще бъде съобщено, че съдържанието е предадено на независимия съвет, както и дали ще се предприемат допълнителни разследвания.

Хората, които са подали жалбата за конкретна публикация, няма да бъдат идентифицирани, освен ако не са дали съгласието си самоличността им да бъде споделена.

От Facebook обясниха, че едно от предизвикателствата за Надзорния съвет ще бъде да се документира първоначалната публикация веднага, а не по-късно, когато тя може вече да е редактирана.