Европейската кожухарска промишленост е в риск след мерките във фермите за норки

Редица държави забраниха отглеждането на животните до март 2021г.

22:00 | 23 ноември 2020
Автор: Станислава Цветкова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Европейската кожухарска промишленост отново е под светлините на прожекторите след масовото избиване на милиони норки след избухването на Covid-19 във ферми в Дания. Това се случи поради опасения, че мутация на вируса се пренася от животните към хората и може да застраши бъдещите ваксини, пише BBC. Освен това е предложена забрана за отглеждане на норки до 2022 г., която вече има парламентарна подкрепа, но преговорите за обезщетение продължават.

Премиерът на страната Мет Фредериксен обяви по-рано миналата седмица, че вече има доказани над 10 случая за пренасяне на заразата от животните към хората, което превръща норките в заплаха за националното здраве.

Властите твърдят, че всички заразени животни са били унищожени, което е приблизително 10 милиона. Смята се, че по-голямата част от останалите норки във ферми, където не е открита инфекция, също са били умъртвени. За кратко време датската кожена промишленост е почти унищожена, като близо около 6000 работни места са изложени на риск.

Скандинавската страна е най-големият износител в света, като на година продава кожа за 670 милиона евро, отглеждайки близо 17 милиона животни. Държавата е вторият най-голям производител в света след Китай.

Най-голямата аукционна къща за кожи в света, Kopenhagen Fur обяви „контролирано спиране“ в продължение на две до три години. От началото на масовото избиване на животните цените са се повишили драстично. „Цялата индустрия се бори. Дори в Китай тази година много фирми за производство на кожи затвориха“, казва стратегическия консултантът от OCC.

През 2018 г. е имало 4350 ферми за кожи в 24 европейски държави, според индустриалната група Fur Europe. Полша, Холандия, Финландия, Литва и Гърция са най-големите производители след Дания, въпреки че САЩ, Канада и Русия също имат стопанства.

Норката изглеждат особено податливи на Covid-19 и вирусът може бързо да се разпространи във фермите. Инфекции са открити освен в Дания, също и във Франция, Испания, Швеция, Италия, САЩ, Гърция и Холандия, които ще забранят отглеждането на кожи до март 2021 г.

Групите за хуманно отношение към животните казват, че това е допълнителна причина да се забрани тази практика, в допълнение към етичните основания.

„Фермите за кожи са не само причина за огромни и ненужни страдания на животни, но и отлагат бомби със закъснител за смъртоносни болести“, казва Джоана Суабе от Humane Society International.