Германия е първенецът на еврозоната по отношение на активността през септември

Активността във Франция и Испания отново започна да се свива

12:43 | 5 октомври 2020
Обновен: 15:26 | 6 октомври 2020
Автор: Радостина Ивчева
Bloomberg
Bloomberg

Германия е единствената държава от еврозоната, която отчита солиден икономически растеж през септември, като голяма част от останалата част от региона страда от слабост в сектора на услугите.

Най-голямата европейска икономика, която е силно ориентирана към износа, умело се възползва от възстановяването на глобалната търговия. В същото време много страни в южната част на региона са по-силно зависими от туризма и хотелиерството, а тези сектори остават силно засегнати от кризата, особено с нарастването на броя на заразените, предава Bloomberg.

Правителствата предупреждават да не се предприемат ненужни пътувания и налагат нови ограничения върху ресторантите и баровете. За Испания и Франция това означава свиване на производството в частния сектор през септември, а активността в Италия на практика замира.

Индексът на мениджърите по поръчките PMI за еврозоната, изчисляван от IHS Markit, се понижава до 50,4 пункта през септември от 51,9 пункта през август. Въпреки това измерителят остава над ключовата линия от 50-пункта, разделяща свиването от разширяването.

Икономическата активност

Движенията на индексите на менифжърите по поръчките сред основните икономики в еврозоната. Графика: Bloomberg

Сред основните икономики в региона Германия отчита ниво на показателя от 54,7 пункта през септември, а икономическата активност в Италия достига 50,4 пункта. Индексът на мениджърите по поръчките във Франция минава на територията на свиването, спадайки до 48,5 пункта през септември.

„Шансовете за нов спад през четвъртото тримесечие очевидно са се повишили“, каза Крис Уилямсън, икономист на IHS Markit. По думите му много ще зависи от това дали могат да се контролират вторите вълни на вируса и дали поради това ограниченията за дистанциране могат да бъдат разхлабени, за да се даде възможност на дейността в сектора на услугите да се засили отново.

Спадът на услугите в Испания е най-стръмният в региона, като съответният показател се понижава до 42,4 пункта през септември.

Членовете на Европейската централна банка изразиха загриженост за икономическото възстановяване, а някои предположиха, че може да са необходими повече парични стимули.

Управителният съвет ще проведе  следващото си заседание на 29-и октомври, въпреки че икономистите очакват ЕЦБ да изчака до декември, преди отново да увеличи програмата си за изкупуване на облигации.

От друга страна възстановяването на Великобритания бележи нови върхове, като индексът на мениджърите по поръчките PMI там нараства до 56,5 пункта през септември.

Икономическата активност

Индексът на мениджърите по поръчките във Великобритания. Графика: Bloomberg

„Въпреки че през третото тримесечие неизбежно ще се наблюдава силен икономически отскок, растежът през четвъртото тримесечие ще е много по-малко впечатляващ“, каза Крис Уилямсън, Според него нарастващите тревоги около Brexit водят до колебливост при вземането на решения за инвестиции и разходи.