Автопроизводителите прогнозират бавен ръст в Китай

Коментар на Стив Ман, Bloomberg Intelligence за автомобилния сектор

12:35 | 23 ноември 2015
Автор: Иван Николов
Посетителите на автосалона в Гуанджоу, Китай гледат колите на Aston Martin Lagonda. Photographer: Qilai Shen/Bloomberg
Посетителите на автосалона в Гуанджоу, Китай гледат колите на Aston Martin Lagonda. Photographer: Qilai Shen/Bloomberg

Стив Ман, Bloomberg Intelligence за автомобилния сектор коментира перспективите за автомобилния сектор в Китай с Ришаат Саламат от студиото на Bloomberg в Хонконг на 23 ноемвври 2015.

 

Продажбите са  3,5% нагоре, ако това беше спад, щяхме да видим негативни резултати.

 

Китайският пазар е свикнал с високите нива на развитие. 2013-2014 имахме нарастване от 10% . 3,5% е по-малко от това на което са свикнали хората, но ако погледнете по-внимателно, ще видите, че продажбите в сектора на SUV е във възход. Просто обичат този тип автомобили. Те са по-големи, по-високи с по-голям капацитет на вместимост.

 

Казвате, че има заместване в сектора, хората сменят автомобилите. В това ли лежи възможността за нарастване на продажбите?

Не. Всъщност това е по-добре за производителите на коли. SUV са по-скъпи и по-доходоносни за компаниите.

Автопроизводителите трябва да спрат и да преразгледат производството, за да видят, кое би донесло по-добри приходи. Водещите в този бизнес не са единствените, които правят пари, трябва да се има предвид цената на стоката. Вижте Toyota - те имат тази нова платформа наречена „Нова глобална архитектура“. Volkswagen имат също нова платформа MQB. Това е нов начин за производство на превозни средства, при който може да се спестят средства.

Очакванията са да се намали капацитетът, а другият начин чрез износа. Да вземем за пример GM, те обявиха план за износ на тяхното SUV за САЩ, което е друг начин развиване на допълнителното производство и мисля, че Китай ще се справи добре.