Сингапур показва изкуството на ЮИ Азия

Новата Национална галерия на Сингапур отваря на 24 ноември

12:16 | 23 ноември 2015
Автор: Иван Николов
Националната галерия на Сингапур, 23 ноември 2015. Photographer: Nicky Loh/Bloomberg
Националната галерия на Сингапур, 23 ноември 2015. Photographer: Nicky Loh/Bloomberg

Националната галерия в Сингапур ще бъде отворена на 24 ноември 2015 и ще показва изкуство от ЮИ Азия. Колекцията включва 8000 произведения от 19 и 20в. - живопис, скулптура, графика, фотография и видео. Националната галерия се помещава в две исторически сгради - Върховният съд и Кметството. Символи на колониалното минало и пътя към независимостта, двете сгради са свидетели на множество ключови събития в историята на Сингапур.

Коментар от Сингапур на Сияк Чин Чон, директор на Националната галерия. Сияк Чин Чон говори с Хаслинда Амин от Bloomberg Сингапур.

 

Това е първата галерия, посветена на изкуството на ЮИ Азия. Защо е толкова важно това?

Сингапур е част от ЮИ Азия. Чувстваме, че щом сме от този регион е важно да покажем значението на изкуството от ЮИ Азия на света. Започнахме да събираме произведения на изкуството още от 60-те години. Смятаме, че е важно да покажем работата на художниците, не само от Сингапур, но и от региона.

Надяваме се да помогнем да се разбере развитието на историята на изкуството в този регион.

 

Къде е тази галерия в сравнение с най-големите, които познаваме в Париж и Лондон? Сигурно искате да станете една от тях?

Ние сме нови, едва сега започваме.

Това е краят на едно пътуване и началото на друго. Както казахте, ние работим по този проект от 10г. Това е много труд и страст, вложени в него. Искаме да постигнем ефект с всяко произведение на изкуството върху всеки посетител. Искам да помогнем да се разбере по-добре нашия регион. Да се създаде подновен интерес към изкуството, но и към Сингапур и региона.

 

Кои са най-важните произведения в галерията? Знам, че една творба се нарича "Суха солена риба". Нейна снимка може да се открие върху банкнотата от 50 сингапурски долара.

Да, това една от важните картини, но има много. Смятам, че разнообразието на произведения на изкуството, които са тук изискват много посещения.

Не само заради факта, че това са важни произведения. Но и заради факта, че са показани в много важни сгради, които имат важна история.

Това прибавя стойност на колекцията и на галерията.

В момента седим на моста, който свързва Върховния съд и кметството. Трудно ли беше строителството?

Това е много сложна конструкция. Както можете да се представите. Когато искате да запазите паметници на културата.

Тази сграда, кметството е построена през 1929, а тази - на върховния съд - 10г. по-късно, през 1939. Тогава бюджетите са били много малки. Затова сградата има много слаби основи. Но не се притеснявайте, тя още се държи и е много стабилна.

Добавихме три подземни нива, за да осигурим повече място и паркинги.

Но усилията и инвестициите си струваха, защото всеки, който дойде може да се наслаждава на новите пространства и безпроблемно да се придвижва в тях.

 

Имате колекция от около 8000 обекта. Но вие ще показвате по хиляда едновременно. Какви са събитията, които ще организирате или на които ще сте домакин?

Имаме специални експозиции, кураторски проекти съвместно с международни музеи.

Първото ни събитие е заедно с Центъра Помпиду в Париж - модернизъм.

Важно е да можем да поставим изкуството на ЮИ Азия на равно с важни произведения от Запада, за да видим общи връзки или да намерим интересни разлики.

След това ще имаме изложба с Tate Britain.

Имаме голям късмет да можем да си партнираме с тези реномирани музеи по света.