Brexit – слонът в стаята

Сигналите на Английската централна банка

19:42 | 12 май 2016
Автор: Кирил Петков
Марк Карни, управител на Bank of England по време на пресконференцията в Лондон, 12 май 2016. Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg
Марк Карни, управител на Bank of England по време на пресконференцията в Лондон, 12 май 2016. Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Английската централна банка призна, че при излизане на Великобритания от ЕС е възможна техническа депресия и определи Brexit, като „слона в стаята“. За пръв път банката прави толкова подробен анализ на ефектите от Brexit. Това каза Радина Колева, Investor.bg в своя коментар в предаването „В развитие“ на Bloomberg TV Bulgaria.

“Неслучайно днес е т.нар. Суперчетвъртък, когато имаме не само заседание за паричната политика, но и прогнози за ръста на икономиката, инфлацията и най-сериозното предупреждение за последствията от излизане на Великобритания от ЕС“.

Прогнозите за Великобритания са понижени, като ръстът на икономиката тази година се очаква да бъде 2% , а не 2,2%, както бяха предишните очаквания. Що се отнася до следващите две години, през 2017 година британската икономика ще нарасне с 2,3%, а не с 2,4%, а през 2018 година ръстът ще бъде 2,3%, а не 2,5%. Освен това централните банкери посочват, че натискът от референдума ще натежи на второто тримесечие повече, отколкото на първото.

"Основният лихвен процент остана без промяна – 0,5 – на рекордно ниско ниво. Повишение на лихвите преди 2018 година не се очаква. Ясно казано е, че това са прогнозите".

Чуйте целия коментар: