Chevron ще съкрати до 6 хил. служители през 2020 г.

Chevron е първата голяма петролна компания, която предприема масови съкращения заради пандемията

14:48 | 28 май 2020
Снимка: Kyle Grillot/Bloomberg
Снимка: Kyle Grillot/Bloomberg

Петролната компания Chevron планира да съкрати между 10 и 15% от работната си сила в световен мащаб през тази година. Това би било най-масовото съкращение на работни места в сравнение с останалите големи компании от петролната индустрия в резултат от пандемията, съобщава Bloomberg.

Съкращенията се равняват на близо 6 хил. от общо 45 хил. служители на Chevron, които не са на бензиностанциите. Има вероятност впоследствие подобен ход да направят конкуренти като BP и Royal Dutch Shell.

Chevron оптимизира своите организационни структури, за да бъде по-ефективна и за да отговори на прогнозите за нивата на производствената активност, се посочва в официална позиция на базираната в Калифорния компания. „Това е трудно решение и не го взимаме леко“, уточняват от групата.

Безработицата по света продължава да се увеличава заради пандемията, но ударите върху енергийния сектор са още по-силни заради допълнителното влияние от срива в цените на петрола. Много компании, включително и Chevron, свиваха разходите си още преди началото на пандемията и сега финансовата болка за тях е още по-голяма.

В САЩ близо 90 хил. работни места са загубени в петролния и газовия сектор от март. В рамките на два месеца броят на загубените работни места се равнява на близо 50% от този в рамките на двете години от 2014 г. до 2016 г.

„Съкращенията ще се усетят навсякъде, но най-силно ще се усетят при корпоративните и поддържащи функции. Служителите на петролните полета също може да бъдат засегнати, тъй като ниските цени на петрола означават ниски нива на активност", коментира в началото на май изпълнителният директор на Chevron Пиер Бребер.

От големите петролни компании BP също съкращава ключови мениджърски позиции, а през юни се очаква официално изявление на компанията по темата.