Петролът поскъпва до над 34 долара след оптимистични прогнози от Русия

От Москва смятат, че сделката на ОПЕК+ за свиване на производството на петрол ще окаже ключово влияние за балансиране на пазара

10:05 | 26 май 2020
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Петролът поскъпна до над 34 долара за барел след прогноза от Русия, че пазарът може да се възстанови баланса си още през следващия месец след историческо съкращаване на продукцията от световните производители с цел намаляване на запасите, съобщава Bloomberg.

Русия, член на алианса ОПЕК+, който обеща да ограничи ежедневните доставки с почти 10 милиона барела на ден, очаква пазарът да се балансира през юни или юли. Министърът на енергетиката Александър Новак заяви, че глобалните ограничения досега са надхвърлили договорените от коалицията.

Към момента производителите са намалили световните доставки на петрол с между 14 и 15 млн. барела на ден, посочи руският министър на енергетиката Александър Новак. Страните, които не са членки на ОПЕК+, включително Канада, Норвегия и САЩ, са допринесли за понижаване на производството на петрол с до 4 млн. барела на ден, информира руската агенция RIA Novosti, като се позовава на запознат с процесите анонимен източник.

ОПЕК и съюзниците ѝ постигнаха историческа сделка през април за свиване на производството с 9.7 млн. барела дневно. Споразумението бе сключено близо месец, след като Русия и Саудитска Арабия влязоха в ценова война. 

Въпреки първоначалния скептицизъм на пазара цените на петрола са се увеличили с 65% през последните четири седмици, тъй като съкращенията на ОПЕК+ вече са в ход, а повечето икономики, включително и Китай, се насочват към отваряне.

Русия е успяла да намали производството си на петрол с 2 млн. барела на ден, което бе договорено в сделката на ОПЕК+, предава RIA, като цитира речта на Новак. Русия се споразумя да съкрати само производството на лекия суров петрол с 2.5 млн. барела дневно. Но в данните си Москва включва и кондензат, който е сходен подобен по качество на лекия суров петрол. Русия може да произвежда около 700 хил. барела кондензат на ден.

Саудитска Арабия, Кувейт и Обединените арабски емирства обещаха допълнителни доброволни съкращения по-рано през този месец, но Русия засега не дава индикации, че ще последва примера. „Русия стриктно ще следва условията по сделката на ОПЕК+“, заяви Новак в интервю за Bloomberg преди седмица.

Към 10 часа сутринта българско време фючърсите върху американския лек суров петрол WTI поскъпват с 3.67% до 34.47 долара за барел за контракти с доставка през юли. Цената на брент се повишава с 2.03% до 36.25 долара за барел.