Испания отново с по-висок бюджетен дефицит от заложения

Правителствените разходи надхвърлят приходите с 5,2%

18:35 | 31 март 2016
Обновен: 18:36 | 31 март 2016
Испания отново с по-висок бюджетен дефицит от заложения

Испания не успя да постигне целта си за реалилизиране на бюджетен дефицит от 4,2% за 2015, като официалните данни показват, че през миналата година разходите на правителството са надхвърлили приходите му с 5,2% - с 1% над заложената цел.

Причината е опитът на премиера Мариано Рахой, който се опита да увеличи подкрепата за своята консервативна партия преди изборите, проведени през декември 2015. Това е вторият най-голям бюджетен дефицит в Европа, като финансовият министър Кристобал Монторо го отдава на по-високи от очакваните разходи по региони и по-високи разходи в системата за социални плащания, които не са били напълно компенсирани от допълнителните усилия на правителството да набере средства.

От 2009 Испания е под надзора на ЕК по процедурата за прекомерен дефицит. Премиерът Мариано Рахой успя да понижи нивото на дефицита през 4-те години, в които беше начело на държавата от 2011 насам, но нито веднъж не успя да отговори на целта, която залагаше.

ЕК прогнозира, че през 2016 Испания отново няма да се вмести в рамките на дефицит от 3%, като смята, че страната ще реализира дефицит от 3,6%.

Вижте повече по темата и по отношение на политическата ситуация в Испания във видеото: