Русия и Украйна се договориха за изтеглянето на войски и нова размяна на пленници*

След дълги преговори Макрон, Меркел, Путин и Зеленски се договориха за нова среща в същия формат до 4 месеца

08:57 | 10 декември 2019
Обновен: 09:04 | 10 декември 2019
Президентът на Украйна Володомир Зеленски, канцлерът на Германия Ангела Меркел, президентът на Франция Еманюел Макрон и президентът на Русия Владимир Путин. Снимка: Christophe Morin/Bloomberg
Президентът на Украйна Володомир Зеленски, канцлерът на Германия Ангела Меркел, президентът на Франция Еманюел Макрон и президентът на Русия Владимир Путин. Снимка: Christophe Morin/Bloomberg

Руският президент Владимир Путин и украинският му колега Володомир Зеленски демонстрираха сериозна активност и желание за прекратяване на войната в Източна Украйна. Късно снощи в Париж те се споразумяха за нова размяна на затворници и изтеглянето на някои войски, съобщава Bloomberg.

Президентът на Франция Еманюел Макрон, германският канцлер Ангела Меркел, Путин и Зеленски се договориха за нова среща в същия формат до 4 месеца. На нея те ще обсъдят идеята за провеждането на нови избори в областите Луганск и Донецк, които се ръководят от проруските сепаратисти. В същото време Зеленски и Путин представиха големите трудности за постигането на постоянно решение.

Украинският президент настоява Киев да запази контрол в източните региона на страната преди каквито и да е избори. Според Путин изборите трябва да са първи.

„Предстои ни много работа, но засега постигнахме частично решение“, коментира Меркел по време на пресконференция след края на преговорите.

Преговарящите не успяват да постигнат мирно споразумение, а войната между украинската армия и подкрепяните от Москва проруски сепаратисти в Източна Украйна продължава вече 5 години. Жертвите от конфликта до момента са повече от 13 хил.

От юли тази година Зеленски настоява за двустранна среща с Путин. Двамата лидери се споразумяха да разменят по 35 пленници през септември в опит да се намали напрежението. Сред освободените украинци беше известният украински режисьор Олег Сенцов и 24 моряци. Властите в Киев предадоха на Кремъл руски военни, които са били пленени по време на сражения в Донбас.

Войната в Украйна и анексирането на полуостров Крим се превърнаха в основна предпоставка за противопоставяне между Запада и Русия. САЩ и Европейският съюз (ЕС) обвиняват Кремъл в поддържането на конфликта и поради това икономическите санкции срещу Москва все още са в сила.

Според Путин преговорите от вчера показват движение в правилната посока.

Споразумението, според което Украйна транспортира над 40% от руския газ за Европа и Турция, изтича на 31-ви декември. По този начин Украйна печели 3 млрд. долара на година и поради това Киев настоява за удължаване на договора за още 10 години. Според министерството на енергетиката в Русия преговорите по този въпрос продължават.

Убийството в Берлин

„Стабилността в Европа и изграждането на нова структура за сигурност и доверие идва с прекратяването на конфликта в Украйна. Затова днешните преговори бяха много важни“, заяви Макрон.

От друга страна, Меркел се възползва от възможността да обясни на Путин дипломатическите решения на Германия заради убийството на грузински гражданин в Берлин през август. Германското правителство експулсира двама руски дипломати преди седмица, след като федералният прокурор на Германия обяви, че руската държава е замесена в организирането на убийството.

Путин отрече Русия да е замесена и обеща, че Кремъл ще сътрудничи на германските разследващи.

„Ще направим всичко възможно да помогнем на германските колеги. Но този човек беше издирван в Русия. Той е бил военен и много опасен“, заяви руският президент.

*Информацията е допълнена в 09:42