Китай планира да купува фермерски продукти от САЩ?

Според анализатори това е индикация за възобновяването на търговските преговори между Пекин и Вашингтон

16:02 | 21 юли 2019
Обновен: 16:05 | 21 юли 2019
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Китайските вносители сключват споразумения за купуването на американски селскостопански продукти, пише Bloomberg, като се позовава на информация на главния редактор на Global Times Ху Сидзин.

Потенциалните покупки на американски фермерски продукти, което подсказва за балансирането на отношенията между САЩ и Китай, показват, че търговските преговори ще се възобновят скоро, пише Сидзин в профила си в Twitter.

Търговските преговори между двете страни се провалиха през май. Също така има малки индикации в публичното пространство за прогрес, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп и китайският лидер Си Дзинпин се договориха за търговско примирие в Япония преди месец. Все още има дълбоки различия между двете страни.

Според министъра на търговията на САЩ Уилбър Рос преговорите ще продължат дълго време.

Преди седмица Тръмп заяви за пореден път, че може да наложи още мита върху китайски стоки. Тогава той се оплака, че Китай не купува достатъчно селскостопански стоки от САЩ, колкото президентът Си Дзинпин е обещал.

Важно за възобновяването на преговорите ще бъде как точно САЩ ще облекчат търговските ограничения за китайската технологична компания Huawei.

The Global Times е китайски таблоид, който е собственост на People’s Daily – официозът на Китайската комунистическа партия. Ху казва, че The Global Times цитира мнения, които други източници не могат.