Прогнозите за лирата се люшкат в крайности

Пазарен коментар на Ииша Нелсън, Лондон, 22.02.2016

13:30 | 22 февруари 2016
Обновен: 16:27 | 22 февруари 2016
Автор: Кирил Петков
Ийша Нелсън. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Ийша Нелсън. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

След като научихме по-рано днес, че кметът на Лондон Борис Джонсън официално подкрепи кампанията „Да си върнем контрола“, която иска Великобритания да напусне общия пазар. Видяхме лирата да се срива на най-ниско ниво от 11 месеца, спрямо долара. Ще продължим ли да очакваме такава волатилност на валутния пазар с приближаването на референдума, който е планиран за 23 юни?

Да, определено трябва да очакваме повече волатилност. Всъщност лирата вече е на най-ниските си нива от май 2010 година, спрямо долара. Търговците наистина са разтревожени от тази несигурност и не могат да прогнозират на къде отиват пазарите. След като Борис Джонсън избра тази кампания, която го постави срещу министър-председателя Камерън, лирата вероятно ще спадне повече и волатилността е на най-високото си ниво от 2011 година спрямо долара и еврото. Вероятно ще видим повече несигурност, докато не стигнем до това гласуване.

 

Ииша, какви са прогнозите на анализаторите във връзка с оставането или напускането на ЕС?

Ако решим да напуснем ЕС Goldman Sachs преценява, че това може да струва до около 20% спад, спрямо долара, докато други анализатори смятат, че ако останем в ЕС, това наистина може да засили лирата до около 1,60 за долар. Както виждате, имаме доста крайни прогнози.

 

Виждате ли положителна страна на по-слабата лира? Как това би се отразило на британските акции?

Британските акции се засилват в момента от по-слабата лира и не толкова във връзка с това дали Великобритания ще остане или ще напусне ЕС, а по-скоро защото по-слабата лира подпомага печалбите на износителите.