Иран подкрепя замразяването без да обещава спад в производството

Дейвид Уит с коментар на изявлението на Техеран

10:41 | 18 февруари 2016
Автор: Ивайло Лаков
Photographer: Victor J. Blue/Bloomberg
Photographer: Victor J. Blue/Bloomberg

Имайки предвид двете страни на тази история, колко значимо е това изявление от Техеран?

Значителна е дотолкова, че все още имаме сериозни въпроси. Това е еквивалентът Иран просто да потопи пръстите си във водата, без да се излага на никакъв риск. Те могат да стоят отстрани и да наблюдават как другите страни уреждат въпроса по между си. Но това не дава обещания, че сделката между Саудитска Арабия и Русия ще се изпълни, защото те казаха, че трябва и други страни да се включат в това споразумение. Ще трябва да изчакаме и да видим, но от гледна точка на Иран, те бяха подложени на санкции и дълго време се бориха с тях, така че защо да не увеличат производството си. В крайна сметка, те бяха вторият най-голям производител в ОПЕК до 2012, така че все още остава голяма въпросителна.

Имахме доста приглушена реакция от пазарите, след като новината за сделката беше съобщена. Мислите ли, че договорът между Саудитска Арабия и Русия ще повдигне пазара, имайки предвид, че основните фактори остават почти непроменени.

Да, точно така. В краткосрочен план за тях няма много смисъл да замразят, а не да намалят производството. За да направят някаква разлика в пренасищането, те трябва да намалят производството. Ако то остане на същите нива, това няма да промени много ситуацията, както и BNP Paribas и Goldman Sachs казаха. Имайте предвид, че може да паднем под 20$ за барел, ако всичко остане както е в момента и поддържаме същите рекордни нива на запаси.

Под 20$ за барел, кой би си го помислил. Какви са в момента заплахите пред ОПЕК?

Шистовите производители в Съединените щати, които могат да сондират на много места за петрол под 30$ за барел, каквато е цената в момента. Те все още намират откъде да печелят пари и го правят. Шистовите производители няма да спрат и все още се опитват да спечелят за себе си, така че това е една от заплахите в момента.

Освен запасите от неизчерпани кладенци, за който говорим през последните няколко дни, се използва метода, наречен рефракинг, който не познавахме добре на шистовия пазар, когато бумът започна преди около 5 години. Това е евтин начин да се увеличи производството, а цената е два пъти по-ниска, така че шистовите производители имат още много инструменти, които да използват.