Китай увеличава стимулите

Местните власти с $60 млрд. за инфраструктурни инвестиции през Q1

11:02 | 17 февруари 2016
Обновен: 11:04 | 17 февруари 2016
Си Дзинпин, президент на Китай, подел антикорупционната кампания в страната. Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg
Си Дзинпин, президент на Китай, подел антикорупционната кампания в страната. Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg

Китайските власти изглежда са твърдо решени да не позволят твърдо приземяване на китайската икономика. Пекин направи това, за което икономистите предупреждават от месеци, а именно, че властите трябва да увеличат стимулите извън това, което прави Китайската народна банка, ако искат да поставят своеобразен под, под който растежът да не може да намалее.

Сред мерките е облигационната програма, въведена в края на миналата година от Националната комисия за реформи и развитие. Целта на  мярката е да подсигури финансиране за местните власти, ако те имат нужда да финансират инфраструктурни проекти. Стойността на програмата за първото тримесечие на годината е около $60 млрд.(400 млрд. юана) Тази сума ще бъде осигурена на местните власти за финансиране на нови инфраструктурни проекти. В случай, че местните власти получават по $60 млрд. или 400 млрд. юана за всяко тримесечие на 2016, това ще означава, че обемът на облигационната програма ще се удвои спрямо 2015. След новината за увеличаването на стимулите китайските акции поскъпнаха.

Освен това данни на Китайската народна банка показват, че съвкупното финансиране на китайската икономика е достигнало 3,42 трилиона юана през януари, като банковото кредитиране достига рекордно ниво. Оптимистично погледнато, тези данни показват, че търсенето за кредити е налице. Песимистично погледнато, те просто показват, че хората рефинансират стари задължения, без новите заеми да се използват за нещо продуктивно в икономиката.

Bloomberg съобщава, че Китайската народна банка може да понижи нивото на изискуемите провизии за лоши кредити. Ако подобна мярка бъде приета, тя ще освободи повече налични средства на банките за кредитиране, но би била противоречива от гледна точка на нарастването на лошите кредити в китайската икономика и несигурността в банкови сектор в световен мащаб.