Facebook пуска на пазара умен говорител за видео обаждания

Устройството се казва Portal и се предлага в две версии

08:21 | 9 октомври 2018
Логото на Facebook Inc. на екраните в офисите на Facebook в Лондон, Великобритания. 8/10/2016. Photographer: Jason Alden/Bloomberg
Логото на Facebook Inc. на екраните в офисите на Facebook в Лондон, Великобритания. 8/10/2016. Photographer: Jason Alden/Bloomberg

Facebook пуска първото електронно устройство със своя марка - джаджа с екран и камера, която трябва да направи видео обажданията по-лесни и интуитивни, предаде Bloomberg.

Не е ясно обаче дали хората ще отворят домовете си за свързаната с интернет камера, продавана от компания, чиято репутация пострада около няколко скандала със защитата на личните данни.

Устройството се казва Portal и се предлага в две версии на цена от съответно 199 долара и 349 долара. Джаджата разполага с широкоъгълна камера, която автоматично фокусира потребителя, докато той се движи из стаята, казаха пред Ройтерс представители на Facebook по време на среща миналата седмица.  

За да изпълнява своите функции, Portal използва изкуствен интелект. 

Цената на устройството ще зависи от големината на екрана. То се продава в Amazon и Best Buy освен на сайта на Facebook, а доставките му в САЩ започват в началото на ноември.

Подобни джаджи или т.нар. умни говорители, предлагани от Amazon и Google на цена под 100 долара, се превърнаха в бестселъри. Чрез тях потребителите използват гласови команди, за да търсят, пазаруват или слушат музика, превръщайки говорителите във важна част от конкуренцията между технологичните компании.

Portal би могъл да помогне на Facebook да отклони потребителите от използването на конкурентни чатове и видео приложения, както и да открие пред компанията напълно нови възможности за продаване на реклама.

Около 32 процента от американските потребители използват подобен вид говорители, а още 16 процента смятат да си купят до края на 2018 година, според проучване от миналия месец на Adobe Analytics, предава още Investor.bg.

Facebook се надява да се открои на пазара чрез сензорния дисплей на устройството и 400-те милиона души, които се обаждат чрез услугата на компанията Messenger.