Блокадата на границата може да струва на гръцкия бизнес 31 млн. евро на ден

Фермерите затварят не само гранични пунктове, но и главни пътища в страната

16:12 | 9 февруари 2016
Автор: Виргиния Стаматова
Евромонети и банкнота от 1 долар. Photographer: Daniel Acker/Bloomberg News
Евромонети и банкнота от 1 долар. Photographer: Daniel Acker/Bloomberg News

От средата на януари гръцки фермери блокират пътища в страната и гранични пунктове. Тези ограничения вече предизвикват гнева и на превозвачите в Гърция.

Ограниченията могат да костват по 30,8 млн. евро на ден загуби за местните износители, предупреждават от гръцката асоциация на износителите (PSE), цитирани от Kathimerini. Ако блокадите се разширят и обхванат пристанища и жп инфраструктура, щетите ще набъбнат до над 65 млн. евро на ден.

От асоциацията се позовават на статистически данни, според които 43% от износа на Гърция е чрез сухоземен транспорт. Стойността му през 2015 е около 30,8 млн. евро на ден. Допълнително през миналата година товарите, пренасяни по море, са на стойност 37,2 млн. евро на ден.

Блокадите на фермерите са предизвикани от предлаганите от правителството промени в пенсионната система и предстоящите промени в данъчното облагане. Заради тях обаче превозвачите трябва да използват алтернативно по-дълги маршрути или да прекарат часове в очакване блокадата да бъде вдигната.

Фермерите затварят не само гранични пунктове, но и главни пътища в страната, което оскъпява превозите. Забавянето пък крие рискове от налагане на глоби за превозвачите.

На този етап протестът не води до нарушение на доставките за гръцкия пазар. Ако обаче блокадите продължат, не е сигурно дали и това няма да се случи, предупреждават още експерти. 

Тази сутрин напрежението на блокирания граничен пункт Кулата - Промахон ескалира и четири български камиона преминаха загражденията. Шофьорите им са арестувани от българските власти, след като са преминали през граничната бариера. Пети шофьор е пробвал да премине по същия начин, но е бил спрян от гръцката полиция, пише Investor.bg

Българският транспортен министър Ивайло Московски пък поиска от ЕК постоянен свободен коридор по гръцката граница за български превозни средства.