Григоров: Реформата в здравеопазването ще бъде болезнена

Илиан Григоров, директор на "Сити Клиник" за здравна реформа в предаването "Бизнес старт", 2.02.2016.

08:35 | 2 февруари 2016
Автор: Кирил Петков
Илиан Григоров. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Илиан Григоров. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Реформата в здравеопазването категорично ще бъде болезнена, но се надявам това да не засегне пациентите. Ако от 2 милиона болничните епизоди трябва да станат 1 милион, вероятно ще се наложи преструктуриране на лечебни заведения от един вид в друг – в рехабилитационни центрове или в такива за доболнична помощ. Надявам се реформата да бъде болезнена само за тези болнични заведения, които не могат да се справят с качеството. Това могат да бъдат, както държавни, така и общински или частни болнични заведения. Това каза Илиан Григоров, директор на "Сити Клиник" в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

"Три са стълбовете на здравеопазването - достъпност, качество и разходи. В нашия случай имаме проблем с две от характеристиките - качество и разходи. Имаме фискалното напрежение. Така че е нормално да търсим реформа".

Здравната карта е резонен ход. В други държави също се работи по този начин, например с т.нар. "сертификати за необходимост", каза Григоров. Последната редакция на наредбата, въвеждаща Здравната карта, не предвижда фаворизиране на болници. Възможно е при варианта, който ще се приеме да има придобиване на точки от страна на болниците на база на определени показатели. 

"Около 40% от здравеопазването се предоставя от частни изпълнители на медицински услуги, а останалите - от частни и общински. Това представлява един добър, здравословен баланс. Така е организирано здравеопазването и в други, развити европейски държави и се надявам да се запази и в бъдеще".

По думите на Григоров в основата на реформата е принципът на комплексността, а много от частните болници са специализирани в определена област. За частните, специализирани, нишови играчи реформата вероятно ще бъде по-трудна за изпълнение, както по отношение на критериите за качество, така и за комплексност.

 В болнична помощ в България по някаква причина има твърде голяма субспециализация, което води до излишно роене на легла, а болничното лечение е не само скъпоструващо, но и рисково. Лечението може да се извършва и в извънболнична среда и това е едно от основните предимства на реформата, каза още директорът на "Сити Клиник".