Ешкенази: Данъчната система у нас не подстрекава човек да дарява за култура

При класическата музика и елитните изкуства винаги разходите са по-големи от приходите, каза музикантът

09:44 | 27 януари 2016
Автор: Александра Попова
Максим Ешкенази Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Максим Ешкенази Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В днешни дни човек може да живее от изкуство, макар че няма да бъде богат. Това заяви в ефира на „Бизнес старт“ по Bloomberg TV Bulgaria класическият музикант и пилот Максим Ешкенази. Той говори за бизнесът с класическа музика у нас и по света. Има смисъл младите хора да се занимават с класическа музика, каза той пояснявайки, че има достатъчно предлагане от по няколко концерта на ден.

Между бизнесите с класическа музика у нас и в чужбина има някои много силни прилики и други огромни разлики, заяви Ешкенази. Докато на Запад имаш избор вместо да си плащаш всичките данъци, които не са никак малко, да дариш част от тях за култура, отбеляза пилотът. „У нас данъчната система не подстрекава човек да дарява за култура.“

При класическата музика и елитните изкуства винаги разходите са по-големи от приходите, каза музикантът. Все пак, конкретно в България се намират редица частни спонсори, измежду тях отличаваща се е „Америка за България“, допълни Ешкенази. И разбира се, ролята на държавата е значителна.  

Вижте видео: