Манолова: Ще се боря да премахна такса „сградна инсталация“

Ще направя всичко по силите си гражданите да не плащат за услуги, които не са потребявали, заяви националният омбудсман

09:15 | 22 януари 2016
Автор: Александра Попова
Мая Манолова, обмудсман. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Мая Манолова, обмудсман. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Нямам обяснение защо при всичките проблеми с „крепостничеството на гражданите“ към Топлофикация не е намерено решение на поне част от тях. Това каза в „Бизнес старт“ по Bloomberg TV Bulgaria омбудсманът на Република България Мая Манолова. Тя говори за темите, върху които най-много ще се фокусира в позицията си на обществен посредник, сред които Топлофикация, пътен данък, ЕРП-тата и монополите.

За изминалата година приходите от такси „юрист - консултско възнаграждение“, които се налагат на гражданите, без да са употребявали като услуга възлизат на 10 млн. лв., заяви Манолова. Като омбудсман ще направя всичко по силите си гражданите да не се налага да плащат за услуги, които не са потребявали, допълни тя. „Ако Топлофикация иска да запази ореола си на дружество, предоставящо обществена услуга трябва да се откаже доброволно от такса „юрист - консултски задължения“.

"Абсурд е човек, живеещ на седмия етаж, неползващ услугите на Топлофикация, и през чиито апартамент не преминават тръби да плаща такса „сградна инсталация“, каза Манолова, като допълни, че ще се бори за премахването на тази такса или, ако не, то поне за нейното минимализиране по законодателен път.  

Чуйте още: