Давос 2016: Последният голям проект на Кристо

Дейвид Гура разговаря с Кристо за последния проект, който ще осъществи без съпругата си Жан-Клод

13:30 | 20 януари 2016
Автор: Investor.bg
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Световно известният артист Кристо ексклузивно за Bloomberg от Давос 2016.

 

Езерото Исео е на около 100км източно от Милано. В езерото има остров, на който живеят около 2000 души. Те са силно зависими от лодките и фериботите и Кристо, който е опаковал сградата на Райхстага в Берлин и очертавал цели острови с яркорозов плат, има идея.

"Остават 7 месеца до завършването на проекта. Те ще могат да вървят по водата", казва Кристо.

По пътека от жълт плат върху 200 000 пластмасови кубчета..

Това е първият проект, който Кристо ще направи без съпругата си, Жан-Клод, която почина през 2009. Подобно на предишните им проекти, плаващите кейове ще останат в езерото за ограничен период от време. Кристо и екипът му ще разглобят кейовете след около 2 седмици.

"Този проект никога повече няма да бъде повторен. Когато е готов през този много малък период от няколко дни, хората ще разберат, че всичко има и друга страна, защото всеки човек е уникален", казва дизайнерът.

Кристо и Жан Клод били принудени да правят нещата по различен начин. Той казва, че колекционерите и търговците са пословични с бавните си плащания.

"Не можем да кажем на работниците си в петък, няма да ви платим, защото г-н Смит, който осигурява парите, не ни е платил."

През 1982 Кристо и Жан-Клод основават CVJ Corporation, базирана в Делауер. Тя продава оригиналните творби на Кристо от 1950-те до днешни дни - рисунки, колажи, платове. За всеки проект има по още един допълнителен. В момента, Кристо работи по три проекта, включително плаващите кейове.

Освен това, той изкупува обратно творбите си, ако ги види на пазара и мисли, че са твърде евтини.

Тези проекти често отнемат години – трябват на Кристо и Жан-Клод 24 години, да получат разрешение от тогавашния кмет на Ню Йорк Майкъл Блумбърг, за да поставят „портите“.

 

Става ли ви по-лесно, с нарастване на вашата популярност и тази на проектите ви да се справяте с регулаторните пречки? По-склонни ли са хората да приемат творбите ви?

"О, не, не, в никакъв случай. Няма да повярвате колко трудно става. Аз не съм мазохист и с удоволствие бих правил нещата по лесния начин. В момента сме най-големите притежатели на собственото си творби", казва Кристо.

Кристо е доста зает. Само дни след интервюто ни му предстоеше пътуване до Абу Даби за още един от проектите, с които се е заел в момента. Той е на 80 години и след интервюто ни го попитахме дали планира още проекти.

"Жан Клод беше същата. Бяхме толкова млади и се въодушевявахме толкова лесно – щом ни хрумнеше нещо, го споделяхме веднага. Така че, ако и аз се сетя за нещо, може би ще го разберете веднага",казва Кристо. 

Четете още интервюта от Давос 2016.