Чернева: ЕС отпреди 10 години вече не съществува

Директорът на Европейския съвет за външна политика коментира бъдещето на Шенген, еврозоната, конфликтните точки около Иран и Сирия, 19.01.2016

09:07 | 19 януари 2016
Автор: Кирил Петков
Весела Чернева. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Весела Чернева. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Връщането на вътрешните европейски граници ще е "първата стъпка към преформулирането на ЕС в някакъв нов тип организация. Различни елементи ще останат, но ще засягат много по-малък кръг страни. Ако Еврозоната остане, ще засяга също много по-малък кръг страни. Говорим за много по-централизирано управление. Това каза Весела Чернева, директор на Европейския съвет за външна политика в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria. 

„Този ЕС, към който се присъединихме преди 10 години, вече не съществува. Ще имаме сбор от страни и в един такъв съюз по-малките държави няма да са печеливши“.

Два са пътищата за бъдещето на Шенген. Единият е разграждане до връщането на националните граници и ликвидиране на тази степен на вътрешна интегрираност. Другият е да се осъзнае, че е достигнат критичен момент и трябва да се действа по отношение на външните граници на ЕС.

„До няколко месеца Шенген може да бъде възстановен.“

Според Чернева твърденията на експерти, че „Шенген може да бъде разрушен на ниска цена, но да се разруши Европейският съюз би било много скъпо, са неоснователни, защото "политически, това не изглежда така":

„В момента, в който свободното пространство за свободно движение престане да съществува, ще бъде много трудно да се обясни съществуването на Еврозоната“.

По-лесно е да си представим положителният сценарий, в който Шенген може да се възстанови. Той е постижимо, каза Чернева. 

„Ние сме на точката преди края на пропастта. Има още няколко метра, в които европейските политици могат да решат да действат, но аз вече не усещам това чувство на неотложност, каквото имаше преди да намалее бежанската вълна през зимните месеци“.

Дебата за ЕС качествено се влоши, каза политикът. "Ние трябва да си даваме сметка за това, независимо какво ни харесва и какво не".

По повод санкциите срещу Русия, Чернева каза: "Има много страни, които биха искали по-скоро да печелят от отношенията си с Русия, отколкото да има единна политика. До сега този консенсус беше удържан, но през май това вече няма да е възможно".

Според Чернева конфликтът между Саудитска Арабия и Иран ще бъде по-скоро вътрешен, но ще направи регионалното разбирателство за постигане на мир в Сирия много по-трудно.

Чуйте още: