Качествената визуализация променя начина на интерпретация на данните

Трябва да се промени форматът, в който се предоставят данните, смятат основателите на платформата "Инфограф"

08:33 | 19 януари 2016
Автор: Севделина Илиева
Качествената визуализация променя начина на интерпретация на данните

Има много сериозен дефицит на визуализация на данни. Първоначално си мислехме, че той е само на числа, които да се показват в медийното пространство. Оказва се обаче, че числата са много, но няма кой да ги визуализира. Това заяви съоснователят на „Инфограф“ Веселин Божков в предаването „Бизнес старт“ по Bloomberg TV Bulgaria.

Платформата има за цел да насочи общественото внимание към важните числа на нашето време, представяйки ги в достъпен и разбираем вид. Тя работи с официални данни от НСИ, Евростат, както и други институции и отворени данни.

В статистиката днес има редица проблеми, понякога се допускат и просто човешки грешки, коментира Димитър Панов, съосновател на платформата.

Според мен българската статистика на теория, а и на практика трябва да е независима. По-скоро бих се притеснявал от елемента на човешката грешка за релевантността на данните – начина, по който са събирани и обработвани, обяви Божков.

Според основателите на „Инфограф“ най-спешно трябва да се подобри форматът, в който се предоставя информацията. В много случаи е трудно тя да бъде намерена в пълен и лесен за обработване вид. По думите им темите, свързани с народопсихологията и манталитета ни, са най-интересни за българите, тъй като най-много се доближават до тях.

Чуйте повече тук: