Китай инжектира най-голямата ликвидност от септември

Централната банка вкара в системата 130 млрд. юана, използвайки обратни репо сделки

14:23 | 5 януари 2016
Автор: Кирил Петков
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Китайската централна банка предприе най-мащабните операции по обратно изкупуване от септември насам, добавяйки средства към финансовата система, след като цените на паричния пазар скочиха, а акциите се сринаха. People’s Bank of China (PBOC) предложи 130 млрд. юана (19,9 млрд. долара) под формата на 7-дневни обратни репо операции във вторник при лихвен процент от 2,25%. Монетарната институция запорира операциите от последния аукционен прозорец на 31 декември. Това сложи край на 6-месечен поток от кешови стимули, целящи да подкрепят цените на кредитите, за да останат на ниски нива, в икономика, която се оценява като растяща с най-ниски темпове от над две десетилетия.

Лихвите по овърнайт обратните изкупувания, които са показателни за междубанковата финансова ликвидност, паднаха с един базисен пункт до 2,01% към 16:30 часа в Шанхай, според среднопретеглената стойност на Националната междубанкова институция. Той се изкачи до 2,12% през последния ден на годината, което бе най-високото ниво от април.

"Ликвидността на пазара е затегната и PBOC трябва да реагира на това", каза базираният в Хонг Конг директор по лихвена политика за Азия (без Япония) в Societe Generale SA Франсис Ченг. „Изходящите капиталови потоци могат да държат ликвидността ниска и има вероятност за още облекчения от PBOC."