Защо 90% от новите компании се провалят до 5 години

Срещата на българската аудитория с проф. Ерик Фламхолц, Anderson School of Management, UCLA

16:07 | 30 май 2017
Автор: Иван Николов
Проф. Ерик Фламхолц, лектор на Клуб Инвестор Предприемачество. Кепитал Форт, София, 30 май 2017. Снимка: СГрозева/BloombergTVBulgaria
Проф. Ерик Фламхолц, лектор на Клуб Инвестор Предприемачество. Кепитал Форт, София, 30 май 2017. Снимка: СГрозева/BloombergTVBulgaria

Изискванията към мениджмънта, планирането, инфраструктурата са част от „Деветте критични задачи на фирмения успех", представени в лекцията на проф. Ерик Фламхолц на конференцията Клуб Инвестор Предприемачество, организирана от Investor.bg.

Започнал да се занимава с обучение на мениджъри и анализ на управлението на компании през 1976, проф. Ерик Фламхолц трупа данни в продължение на над три десетилетия от изследваните от него над хиляда бизнес организации.

Сега като преподавател в Anderson School of Management, UCLA и президент на Management Systems Consulting Corporation, проф. Фламхолц чете лекции, издава книги и обучава мениджъри по цял свят.

Признава, че предпочита да работи с предприемачи и семейни фирми.

„Големите компании са силно политизирани”, каза Фламхолц на лекцията в София.

Като пример за необходимостта от изграждане на бизнес основата и развитието на следващите степени от Пирамидата на организационното развитие 74-годишният икономист представи пет успешни и пет компании, за които вече не чуваме нищо.

„Фирмите не се конкурират чрез продукти и пазари, а чрез инфраструктура и корпоративна култура”, каза проф. Фламхолц.

Най-често даваната за пример компания пред българската аудитория бе Starbucks и нейния основател Хауърд Шулц, а най-използвания цитат: „Ако не можеш да го измериш, не можеш да го управляваш” на Питър Дракър.

Проф. Фламхолц често се позоваваше и на социалния психолог Ренсис Ликерт, чиито теории на организационната психология споделя и когото познава от Мичиганския университет, който също е завършил, както и от Колумбийския.

Моментът, в който трябва да започнат да се наемат още служители е част от стратегическото планиране, каза д-р Ивон Рандъл, преподавател в Anderson School of Management, UCLA.

Д-р Рандъл обясни Етапите на растежа, измервани от нея чрез финансовите резултати на компаниите и Болките на растежа, оприличени от Ерик Фламхолц на проблемите на един тийнейджър, растящ твърде бързо, но все още незрял.

На конференцията бяха представена и книгата на проф. Фламхолц и д-р Рандъл "Болки на растежа", изд. Мак.

Четете още: Ключовото значение на вътрешнофирмената структура за пазарния успех, Ивайло Илиев, управляващ съдружник във Forteam

Четете още: Качествата в една компания, търсени от инвеститорите, Валери Петров, Axxess Capital

Генерален партньор на Клуб Investor.bg - Предприемачество е Пощенска банка. Събитието се провежда с подкрепата на FORTEAM, iuvo Group, MAXI Club, Индустриален Холдинг България, ЕЛАНА Финансов Холдинг, Sirma Group и Мedical Dent.