Шуйцов: Германският DAX отбеляза 27 рекорда през 2015

През изминалата година решенията на централните банки причиняваха повече волатилност отколкото обявяването на макроикономическите новини, каза дилърът.

19:55 | 30 декември 2015
Автор: Александра Попова
Димитър Шуйцов Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Димитър Шуйцов Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

През 2015 централните банки водеха пазарите. Така обобщи изминалата година в ефира на „В развитие“ дилърът „Международни финансови пазари“ в BenchМark Finance Димитър Шуйцов. Той говори за посоката на финансовите пазари, курсът на водещите валути и волатилността при суровините през 2015 и даде прогнозите си за 2016. Повишеното търсене на акциите не зависеше от конкретната фирма, а от това, че е високорискова инвестиция, допълни той. „Този апетит за риск бе подхранен от евтиния капитал“.

Шуйцов бе оптимистичен за германската икономика и не вижда спънка за нея на хоризонта през 2016. „През 2015 водещият германски индекс DAX регистрира 27 рекорда“. Той каза, че инвеститорите възприемат Германия за сигурно убежище за парите си, тъй като повишението в индекса идва от най-големите компании, листнати на него. „Инвеститорите не искат да инвестират в маргиналните икономики“. Евтините пари, високата ликвидност и ниските цени на петрола ще продължат да подкрепят най-голямата икономика в Европа, отбеляза дилърът.

90% от петролните хранилища по света са пълни, заяви Шуйцов. Той каза, че нещо много сериозно трябва да се случи с предлагането или Китай да почне да потребява повече, за да видим повишение на цената на петрола през 2016, особено на фона, на исканията на Иран останалите в ОПЕК „да направят място за неговият петрол“ когато паднат санкциите.

Трейдърът отбеляза, че при три от последните пет повишавания на лихвите от Фед доларът е поевтинявал с 8%. „Това е нелогично икономически“. Очаква ни подобна политика, тъй като централната банка дава да се разбере, че няма да води политика на изненади. „Движенията са отигравани – очакванията се купуват, а се продават фактите“, каза той по повод по-доброто изкомуникиране на Федералния резерв с инвеститорите.

Чуйте още: