Йотова: Пътят на ЕС е през обновлението

Бежанската криза и бъдещето на ЕС, коментира Илияна Йотова, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria. 28.12.2015.

09:03 | 28 декември 2015
Автор: Кирил Петков
Илияна Йотова. снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Илияна Йотова. снимка: Bloomberg TV Bulgaria

През 2016, ако кризата с бежанците продължава да се развива със същите темпове, може би ще се стигне до първи стъпки за промяна на договорите за Европейския съюз, за да се постигне едно по-сериозно сътрудничество във военно отношение и по отношение на сигурността в Европа. Бъдещето на ЕС не е оптимистично, ако продължава да съществува в  същата инерционна атмосфера, прогнозира Илияна Йотова, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria.

"Що се отнася до парата на Европа, то последната ни сесия завърши с едно гласувано допълнение към бюджета от 1,8 млрд. евро за 2016, които приоритетно ще отидат за справяне с кризата с миграцията".

По думите на Йотова 2016 може да се определи, освен като "адска година" и, като подготвителна по отношение на справянето с бежанците: "Начертаха се някои законодателни инициативи, но те не заработеха на практика. Мерките също не заработиха. Те трябваше да бъдат облечени в определено законодателство. Да бъдат приети от всички държави-членки. Този път те се оказаха препъни-камъкът. Този път, и Европейската комисия, и Европейският парламент бяха готови още през април-май, съвсем навреме".

По думите на евродепутата, от тук нататък следват много важни крачки, по отношение на сигурността на общата европейска граница. Особено важно е, каза Йотова, когато се говори за мерки за сигурност да е ясно как точно ще става охраната на външните граници и "дали новият проект се отнася за опазване на всички външни граници, или само за шенгенските".

"Когато говориш за цяла Европа и за нейните външни граници, не можеш да оставяш три страни - България, Румъния и Хърватия, извън тази политика, защото те са равноправни членки на Европейския съюз, а освен това България е изключително важна, стратегическа граница. България е гарант за сигурността не само на своите гражнади, но и на всички европейски граждани".

Йотова каза още, че е останала в "огромна мъгла и идеята за разпределението на близо 400 хил. сирийски бежанци от турските центрове към Европа - коя държава, какви ангажименти пое". 

Трите млрд. евро, които Европа ще даде на Турция, за сега са много сериозна фикция, категорична бе евродепутатката. "От тях 550 млн. евро са от евробюджета. Те вече са заделени и са сигурни. Но от държавите членки, до сега са събрани само 200 млн. евро. Но не е въпрос само на събиране на пари. Ще бъдат правени периодични, непрекъснати проверки на Турция".

"Ако на Турция се помага финансово, то тя трябва да изпълнява своите ангажименти към Европа по отношение на миграцията. Но Ердоган вече говори за друг план, за създаване на т.нар. "зона за сигурност" на турската граница със Сирия. Това е идея, която Европа не приема и която председателят на ЕС бе нарекъл "илюзорна".

2015 подготви някои мерки и стратегии, но реално те ще бъдат приложени през 2016, категорична бе Йотова. Тя обобщи, че за нея "няма по-сериозна стъпка от охраната на границите и това трябва да е общоевропейско дело", и час по-скоро новата агенция за сигурност на границите, трябва реално да започне да функционира. По думите й, средствата за нея ще бъдат "същите, като на старата, с допълнителните средста, които бяха гласувани". 

"Всички останали политики започват да губят смисъл, ако не се справим с бежанската криза".

По повод предстоящия референдум във Великобритания, посещението на Дейвид Камерън и бъдещето на ЕС, Йотова заяви, че идеята на Камеран е да сондира мнения, като се срещне с всички европейски лидери: "Дейвид Камерън не желае излизането на Великобритания. Той иска да сондира мнения за начина по който функционира ЕС".

"Ще трябва да се търси взаимен компромис. Камерън е прав в едно, че очевидно ще се наложат промени в Лисабонския договор и начинът, по който функционира ЕС. Вероятно ще се наложат и промени в процедурите, защото дори и елементарни неща много трудно се взимат, като решения. Пътят на ЕС е през обновлението. Ако продължава да съществува в същата  инерционна система не съм оптимист, но аз съм оптимист, че ще бъдат направени промените, защото всички имаме нужда да бъдем заедно".

Чуйте още: