Новият закон за обезлесяването на ЕС може да предизвика недостиг на памперси

Според Американската асоциация за горите и хартията ще бъде невъзможно да се спази очакваният регламент на ЕС за обезлесяването (EUDR), тъй като веригите за доставка на целулоза са твърде разпръснати

20:03 | 10 юли 2024
Автор: Георги Месробович
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Американските производители на хартия предупреждават Европейския съюз, че нов закон, който ги задължава да проследяват произхода на дървения материал, рискува да наруши търговията на стойност 3,5 млрд. долара и да повиши цените на бебешките памперси, дамските превръзки и други хигиенни продукти.

Според Американската асоциация за горите и хартията ще бъде невъзможно да се спази очакваният регламент на ЕС за обезлесяването (EUDR), тъй като веригите за доставка на целулоза са твърде разпръснати, за да се проследят всички дървета, а между момента на отсичането им и превръщането им във влакна често има двегодишен период.

Американската промишленост е основен износител на "пухкава целулоза" - абсорбиращ материал, използван от компании като Procter & Gamble Co. и Kimberly-Clark Corp. за производство на продукти за лична употреба. Американските доставчици задоволяват около 60% от нуждите на ЕС, така че всяко прекъсване би се отразило на целия блок от 27 държави.

"В сегашния си вид EUDR ще повиши значително разходите на американските производители и ще доведе до инфлационен натиск в ЕС", казва Марк Питс, изпълнителен директор на асоциацията на производителите на хартия. "Наистина ли това е необходимо?"

Неговата група иска прилагането на закона, насрочено за края на годината, да бъде отложено, докато настоява секторът да бъде категоризиран като нискорисков за глобалното обезлесяване. Това би освободило производителите от изискването за проследяване.

Представители на правителството на САЩ също поискаха отлагане, като в писмо до ЕС заявиха, че правилото поставя "критични предизвикателства" пред местните производители.

ЕС има за цел да намали 10% от глобалното обезлесяване и свързаната с него загуба на биоразнообразие, свързани с потреблението на стоки като дървен материал, говеждо месо, кафе и какао. Предстоящият закон изисква всеки дървен материал, крава и зърно, влизащи в региона, да бъдат проследени до техния произход, в противен случай блокът ще наложи големи санкции.

"EUDR Zзадължава дружествата да документират географското местоположение на всички съответни парцели земя за стоките, които се търгуват в насипно състояние", заяви Адалберт Яхнц, говорител на Европейската комисия. "Това изискване не се отнася до проследяването на всяко отделно дървесно влакно до един парцел".

Производителят на памперси Procter & Gamble и производителят на Huggies Kimberly-Clark са най-големите доставчици на памперси в Европа, докато P&G е най-големият доставчик на продукти за менструална грижа, според данни на Euromonitor International.

Говорител на P&G заяви, че компанията спазва приложимите закони и разпоредби и ще направи това и с EUDR. Тя също така очаква от доставчиците да правят същото чрез своите насоки за снабдяване.

Kimberly-Clark отказа да коментира.

Законът е имал някои последици още преди да влезе в сила, като при няколко членове на асоциацията споразуменията за доставка са били развалени, казва Питс.

"Това вече се отразява на договорите за доставка за есента", каза той, като отказа да посочи засегнатите компании. "Това поставя тези договори в опасност."