Отслабването на китайския юан е признак за проблеми в цялата икономика

Засилването на изтичането на капитали, изразяващо се в рязко нарастване на покупките на чуждестранна валута от местни фирми и натрупването на долари от износителите, също допринесе за влошаването на състоянието на юана

11:30 | 20 юни 2024
Обновен: 12:45 | 20 юни 2024
Автор: Екип Bloomberg News
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Китай определи дневния референтен курс на юана на най-ниското ниво от ноември насам, което е знак, че политиците разхлабват контрола върху валутата.

Китайската народна банка (PBOC) определи т.нар. фиксинг на 7,1192 юана за долар, което представлява увеличение с 33 пункта и е най-голямото от около два месеца. Ходът идва в момент, когато доларът се доближава до тазгодишния си връх, тъй като търговците залагат на по-високи и по-дългосрочни лихвени проценти в САЩ.


Китай постепенно отслабва ежедневния курс на валутата

Юанът на континенталния пазар остана без съществена промяна около нивото от 7,26, за долар докато офшорната валута се понижи до най-ниската си стойност за тази година. Същевременно китайските банки запазиха основния си лихвен процент по кредитите за десети пореден месец, тъй като натискът върху юана ограничава възможностите за облекчаване на политиката от страна на политиците. 

"Повишаването на фиксинга продължава, тъй като той се приближава до следващото важно психологическо ниво от 7,12", каза Кун Гох, ръководител на отдела за проучвания в Азия в ANZ Group Holdings Ltd. По-високото ниво на фиксинга спрямо щатската валута дава възможност за отслабване на юана.

"Горната част на търговския диапазон сега дава зелена светлина на юана на спот пазара да надхвърли 7,26, което е индикация, че властите допускат още малко слабост на юана, за да облекчат натиска за обезценяване", каза Гох. Той добави, че не очаква властите да позволят голямо обезценяване.

Слабостта на китайската валута е симптом за влошаването на настроенията към втората по големина икономика в света, която също преживява рали на пазара на облигации, тъй като инвеститорите търсят активи убежища. Доходността се понижи до или към рекордно ниски нива на фона на разнопосочните икономически данни и очакванията за по-нататъшни финансови стимули.

Засилването на изтичането на капитали, изразяващо се в рязко нарастване на покупките на чуждестранна валута от местни фирми и натрупването на долари от износителите, също допринесе за влошаването на състоянието на юана. А от гледна точка на долара всяко забавяне на намаляването на лихвените проценти от Федералния резерв вероятно ще увеличи натиска върху юана, тъй като голямата разлика в лихвените проценти на Китай и САЩ е в полза на американската валута. 

През по-голямата част от годината Китай поддържаше силен контрол върху валутата, използвайки дневния си референтен курс. Въпреки това той постепенно отслабва т.нар. си валутен фиксинг на фона на призивите на бивши служители за отслабване на контрола върху юана, за да се отвори възможност за повече облекчения.


Китай продължава да подкрепя юана чрез стабилизация

За Беки Лиу, ръководител на отдела за макростратегии за Китай в Standard Chartered Bank, по-слабият фиксинг е забавено отражение на по-ранното засилване на долара и все още не е достатъчен, за да се заключи, че това е движение далеч от скорошната норма.

"PBOC продължава да управлява този натиск за обезценяване с много постепенни корекции на фиксинга", заяви Лин Сон, главен икономист за по-голям Китай в ING Bank. "Като се има предвид тази политическа позиция, продължаваме да очакваме, че миналогодишният връх на съотношението между долара и юана от 7,34 няма да бъде преодолян през тази година въпреки по-големия натиск от страна на спредовете на доходност."