Мъск се опитва да заздрави отношенията си с рекламодателите, за да спаси X

Мъск заяви пред Read, че е имал предвид част от рекламодателите, които се опитват да ограничат свободата на словото, и че компанията е постигнала напредък в превръщането си в по-безопасно място за марките

07:30 | 20 юни 2024
Обновен: 07:43 | 20 юни 2024
Автор: Беноа Бертелот,Кърт Вагнер
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Илон Мъск се опита да поправи често обтегнатите си отношения с рекламната индустрия с участието си в конференцията Cannes Lions в сряда във Франция.

Най-богатият човек в света беше интервюиран на сцената от Марк Рийд, главен изпълнителен директор на една от най-големите рекламни агенции, интервюто започна с избухването на Мъск срещу индустрията миналата година.

"През ноември имахте послание към нас, казахте ни да се "разкараме" - каза главният изпълнителен директор на WPP Plc Рийд на Международния фестивал на креативността "Cannes Lions" - едноседмично събитие в Южна Франция, което събира най-влиятелните ръководители в бранша. "Какво искахте да кажете?"

Мъск заяви пред Read, че е имал предвид част от рекламодателите, които се опитват да ограничат свободата на словото, и че компанията е постигнала напредък в превръщането си в по-безопасно място за марките. Избухването отразява това, което е било предизвикателство през първите няколко години за Мъск начело на социалната мрежа, която разчита на реклами за по-голямата част от приходите си. По това време някои големи рекламодатели се отказаха от приложението поради опасения относно вида на съдържанието, разрешено в платформата, и Мъск заяви, че се притеснява, че това ще обрече компанията.

"Рекламодателите имат право да се появяват до съдържание, което смятат, че е съвместимо с техните марки", заяви Мъск на събитието в Кан, като добави, че прегледът от трета страна е дал на платформата високи оценки за безопасност на марките.

Все пак X винаги ще избере варианта да печели по-малко пари пред ограничаването на свободата на словото, каза той. Милиардерът е разхлабил някои от ограниченията за съдържание на приложението и е приел обратно много блокирани акаунти, което е накарало някои маркетолози да се притеснят. Поведението на самия Мъск също е било проблем. Той е използвал платформата, за да разпространява теории на конспирацията и да засилва екстремистки възгледи сред своите над 187 милиона последователи.

"От време на време се прострелвам в крака", казва Мъск. "Ако постоянно минаваш през филтър, вече не си истински. По-добре е да бъдеш истински."

Това беше завръщане в Кан за компанията, която пропусна миналогодишното събитие. Обтегнатите отношения на Мъск с индустрията започнаха скоро след хаотичното му поглъщане на X, което накара някои рекламни агенции, включително WPP, да посъветват клиентите си да спрат или да обмислят спирането на рекламите си в сайта.

През ноември X обвини Media Matters for America в съдебно дело, че "злонамерено" се опитва да отблъсне рекламодателите от платформата на социалната медия, като съобщава, че реклами на Apple Inc., International Business Machines Corp. и Oracle Corp. се показват до пронацистко съдържание.

X вече не съобщава публично приходите или печалбите си, но преди коментарите на Мъск на сцената, Bloomberg съобщи, че през 2023 г. общите приходи от реклама са били на ниво от около 2,5 млрд. долара. Това би отразило спад от около 45% от 2021 г., последната пълна година преди появата на Мъск.

Мъск и главният изпълнителен директор на X Линда Якарино се опитаха да стимулират рекламния бизнес на социалната платформа чрез нови партньорства за видеоклипове, които теоретично биха предоставили на търговците повече висококачествени места за закупуване на реклами в X. Но Мъск също така се опита да диверсифицира бизнеса на компанията от рекламата и най-вече започна да продава обновена абонаментна услуга малко след като пое поста и обяви плановете си да превърне X в "приложение за всичко" с платежни услуги.